Stavba obchvatu Plzně začne v polovině příštího roku

Plzeň - Stavba západního obchvatu Plzně za tři miliardy korun má začít v polovině příštího roku, informaci potvrdili ekonomický náměstek hejtmanky Milan Chovanec (ČSSD) a technický náměstek plzeňského primátora Petr Rund (ODS). Jde o nejdůležitější silniční stavbu v kraji, která už má územní rozhodnutí na první ze dvou etap více než rok. Stavební povolení na první etapu, která vyjde na jednu miliardu korun, má být vydané v listopadu. Kraj a Plzeň uzavřely koncem loňského roku na stavbu partnerskou smlouvu. Plzeň se zavázala, že připraví územní rozhodnutí, stavební povolení a vykoupí pozemky.

„Město se zpožděním dodalo všechny potřebné dokumenty pro stavební povolení. Na listopad je připravená výzva evropského regionálního operačního programu (ROP) na velké silniční stavby v Plzeňském a Jihočeském kraji, kde se budeme o dotaci ucházet,“ doplnil Chovanec. Západní obchvat je pro kraj i radnici prioritou.

Podle Chovance vytvořily kraj a město společnou expertní skupinu úředníků pro podání žádosti do ROP i zabezpečení a dohled nad stavbou. Připravuje už také veřejnou soutěž na dodavatele stavby. Kraj by na ni jako investor měl vydat 750 milionů korun, město zhruba 220 milionů Kč, což potvrdil také Rund. Kraj je připraven dodat k dotaci potřebných osm procent nákladů jako spoluúčast.

„Žádost o stavební povolení s projektem je v mašlích na stavebním úřadě. Chybí pouze podepsaná směnná smlouva s panem Kučerou (majitel pozemku na trase obchvatu), který nám slíbil, že ji podepíše ihned poté, až ji schválí 16. září zastupitelstvo města,“ řekl Rund. Stavební povolení by podle něj mělo být vydáno na konci listopadu. Poté bude podle Runda čas na vyhlášení soutěže na dodavatele první etapy. Potvrdil, že Plzeň je připravená vydat na stavbu přes 200 milionů korun. Expertní komise podle Runda dohaduje kromě administrativy také technické věci mezi krajem a městem a bude mít v gesci správu stavby. Kvůli chybějící smlouvě o směně posledního pozemku (pana Kučery) bylo stavební řízení přerušeno.

V programu ROP mají oba kraje rezervovány na velké silnice 1,8 miliardy korun, z toho Plzeňský kraj jednu miliardu. K podání žádosti stačí územní rozhodnutí, což už stavba má.

Plzeň už vykupuje pozemky také pro druhou etapu, která vyjde zhruba na dvě miliardy korun. Finanční zdroje zatím nejsou jasné. „Podpora z EU bude pokračovat, ale zatím není jasné, kam bude směřovat. Určitě ale půjde více peněz do příhraničí, tedy i do Plzeňského kraje, a to více, než tam jde nyní z přeshraničního programu Cíl 3,“ řekl už dříve krajský radní pro regionální rozvoj Ivo Grüner (ČSSD).

Šestikilometrový obchvat umožní řidičům z Klatovska dostat se rychleji na sever na Karlovarsko a Mostecko a obslouží také průmyslovou zónu Borská pole. Nová tepna odlehčí nejzatíženějším místům ve městě - Klatovské a navazující Karlovarské třídě, kudy nyní projíždí až 30 000 vozů denně. Stavba první etapy západního obchvatu bude trvat tři roky. Řidiči by tak mohli začít využívat první dokončenou část už v roce 2012. Kompletní dokončení celého západního obchvatu město odhaduje na rok 2016.