Kauza šéfa NKÚ Dohnala jde k soudu

Praha - Obvodní soud pro Prahu 7 dnes obdržel obžalobu prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františka Dohnala. Státní zástupci jej viní z porušení povinnosti při správě cizího majetku, protože podle nich užíval za státní peníze nepřiměřeně luxusní byty. V případě odsouzení hrozí Dohnalovi až pět let vězení či peněžitý trest.

Šéf NKÚ je stíhán, protože podle státního zastupitelství užíval byt nadměrné velikosti s nadstandardním zařízením v Praze 3 a předtím také v Praze 2. Údajně tím porušil zákon o platech a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a také zákon o rozpočtových pravidlech. Škodu, kterou Dohnal svým jednáním údajně způsobil, policisté vyčíslili na více než 900 tisíc korun.

Kdyby soud Dohnala pravomocně odsoudil, pak by jeho působení v čele úřadu skončilo. Zákon o NKÚ totiž uvádí, že výkon funkce prezidenta úřadu končí mimo jiné právní mocí rozsudku, jímž byl odsouzen pro trestný čin. Odvolat ho může i prezident republiky, a to na návrh sněmovny. Sněmovna může jeho odvolání prezidentovi navrhnout, pokud ke stejnému rozhodnutí dospěje i kárná komora úřadu.

Reportáž a vstup Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Dohnal: Kauza je politická

Dohnalův advokát Václav Vlk označil již dříve kauzu za politickou. Sám prezident NKÚ pak na webových stránkách úřadu uvedl, že má podle zákona právo na přiměřený byt. „Již v době, kdy jsem přišel na NKÚ, byla na bydlení prezidenta vyčleněna určitá položka v rozpočtu a moje náklady vždy této položce odpovídaly. Nikdy jsem ji nezvýšil ani nepřekročil,“ tvrdí Dohnal.

Protikorupční policie podezírá šéfa NKÚ také z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele. Prověřuje ho kvůli tomu, že podle ní odmítl vydat kontrolnímu orgánu sněmovny podklady pro audit hospodaření úřadu. Poslanci pověřili sněmovní kontrolní výbor, aby prověřil hospodaření NKÚ, loni v červnu. Výbor pro tento účel sestavil šestičlennou skupinu poslanců. Dohnal jim ale kontrolu neumožnil, odvolal se přitom na to, že její podmínky neupravuje žádný zákon.

Komise jsou na Dohnala krátké

Na Dohnala byly rovněž podány tři kárné žaloby: od kontrolního výboru, od bývalého předsedy sněmovny Miloslava Vlčka a od členů kolegia úřadu. Podle dnešních Lidových novin měl před kárnou komorou stanout celkem čtyřikrát, ale ani jednou nepřišel a pokaždé se omluvil. Viceprezident úřadu a bývalý poslanec ČSSD Miloslav Kala deníku řekl, že komise už některé věci projednat nestihne, protože uplyne roční promlčecí lhůta.