Náborové příspěvky narážejí - dětí ubývá, mladí učitelé nemají práci

Praha – Náborový příspěvek 180 tisíc, který chystá ministr školství Josef Dobeš pro nové učitele ve školách, je podle ředitelů nesystémový a zbytečný. Již nyní totiž vnímají nadbytek učitelů, především v některých krajích a oborech. Sháňka je pouze po učitelích jazyků a informačních technologií. V červenci tohoto roku evidovaly úřady práce téměř 3 500 učitelů. Za hlavní příčinu snížené poptávky se dá označit ubývání dětí ve školách.

„K dnešnímu dni mám evidovaných sedmnáct žádostí o místo učitele základní školy, všichni uchazeči jsou kvalifikovaní,“ uvádí třeba ředitelka ZŠ Bohumín – Skřečoň Marie Valuštíková. V Praze – Řepích panuje obdobná situace, na práci se tu ptalo 25 lidí, z nichž skoro polovina byli čerství absolventi pedagogických fakult. „Dokonce se hlásí lidi z Moravy a z jižních Čech, protože tam nemůžou sehnat práci,“ řekla pro ČT ředitelka řepské ZŠ Jarmila Pavlišová.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) hodlá sto osmdesáti tisícovým náborovým příspěvkem a stabilizačním dorovnáním platu na 20 tisíc korun, přivést do škol nové a mladé učitele. Právě jich totiž za katedrami nepřibývá, skoro polovině učitelů je 45 let a víc. „Pokud zde neuděláme změnu, tak za 10 až 15 let se dostaneme do velmi těžké situace,“ říká ministr Dobeš. Náborové a stabilizační příspěvky by měly být vypláceny už od ledna příštího roku.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Asociace základního školství ale Dobešův postoj úplně nesdílí. Důraz má být kladen na kvalitu výuky bez ohledu na věk a praxi. „Spíše bych viděla diskusi v tom, kdo je kvalitní učitel, a pak tohoto kvalitního učitele zaplatit bez rozdílu věku a let jeho praxe ve školství,“ říká předsedkyně asociace.

Odbory vítají každou korunu, která do škol putuje a doporučují počkat, jaký účinek příspěvek přinese. Obavy o atmosféru na školách po zavedení náborového příspěvku pro nové učitele ale neskrývají. Předseda školských odborů František Dobšík otevřeně připouští, že závist funguje všude. „Obzvláště když někdo dostane víc peněz než kolega, který je služebně starší,“ dodal pro ČT Dobšík.

Josef Dobeš
Zdroj: ČT24