Radní Koubík odstranil Fišera a další. Odborníci teď volají po jeho odchodu

Plzeň - Radní pro kulturu Plzeňského kraje Václav Koubík (ČSSD) odstraňuje jednoho šéfa kulturních institucí za druhým. Nedávno odvolal ředitele Galerie Klatovy/Klenová Marcela Fišera. I přes velmi dobré výsledky instituce musel ředitel odejít, protože před volbami veřejně podporoval Koubíkova protikandidáta. Nyní kvůli Koubíkovi odešli další tři vedoucí pracovníci. Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR (ASORKD) proto dnes Koubíka vyzvala, aby se vzdal funkce. Praktiky Koubíka jsou velmi podobné způsobům předlistopadového režimu, řekl novinářům prezident asociace Pavel P. Ries.

Za vyměňování lidí ve významných krajských kulturních pozicích Koubíka ostře kritizuje také hejtmanka kraje Milada Emmerová, byť jsou to spolustraníci. „S personálními změnami zásadně nesouhlasím, ale nemůžu s tím nic dělat. Také nepopírám, že jsem s radním Koubíkem měla už několikrát vážnější konflikt,“ připustila.

Asociace současně vyzvala krajskou radu i zastupitele, aby se věcí zabývali. Žádá také o stanovisko krajský výkonný výbor ČSSD. Radního asociace označila za člověka, jenž své práci nerozumí, ztrácí soudnost a škodí.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Náměstek hejtmanky a místopředseda krajského výkonného výboru ČSSD a také hlavní adept na post hejtmana po Emmerové Milan Chovanec dnes uvedl, že až vedení kraje výzvu obdrží, bude se jí zabývat. „Je otázka pro pana Koubíka, jestli nějaký nátlak vykonával, já jsem u něčeho takového účasten nebyl,“ uvedl.

„Jací odborníci? V tiskové zprávě bude vše zahrnuto, vydám ji zítra, možná ještě dnes večer. Nesmíte všemu věřit,“ reagoval dnes Koubík. „Zaměstnanci odešli formou dohody,“ tvrdí jím pověřená mluvčí krajského úřadu Petra Jarošová. „O žádném nátlaku se nedá mluvit,“ dodává.

Skončit ve funkci může radní kraje ve chvíli, kdy se funkce sám vzdá. Druhou možností je, že ho odvolá zastupitelstvo nadpoloviční většinou všech hlasů, pro odvolání Koubíka by muselo hlasovat 23 zastupitelů. Návrh na odvolání může předložit kterýkoliv zastupitel.

Co radní Koubík zahazuje, jinde velmi rádi zvednou

Po odvolání ředitele klatovské galerie Fišera čelil Koubík protestům a demonstracím. Proti jeho „likvidaci“ protestovala odborná veřejnost z celé ČR. „Ztratil vynikajícího ředitele Galerie Klatovy/Klenová Marcela Fišera. Jak se ukázalo, rychle po něm sáhla Galerie výtvarného umění v Chebu, kde je nyní ředitelem. Je to špičková výstavní síň. Takže to, co radní Koubík zahazuje, jinde velmi rádi zvednou,“ komentuje to kulturní publicistka Petra Kosová.

Teď musel skončit také šéf odboru kultury Vladimír Líbal. Ten musel odejít zřejmě kvůli tomu, že veřejně podporuje uchazeče o primátorský post za ODS v Plzni Martina Baxu. Ale oficiálního zdůvodnění se zatím nedočkal. „Z jakých důvodů nám byla předložena listina s tím, že na vlastní žádost máme odejít?“ ptá se Líbal.

Bez práce jsou už dále Vlasta Frouzová a Pavel Jirásek, dva bývalí vedoucí pracovníci v kulturní oblasti vedené radním Koubíkem. „Setrvávání na krajském úřadu v této situaci by bylo pouze agónií,“ říká Pavel Jirásek, bývalý vedoucí oddělení památkové péče.

Kultura je nadpolitická

„Problém byl v tom, že pan radní nekomunikuje s nikým,“ upozorňuje Vlasta Frouzová, bývalá vedoucí odboru kultury. Odborníci nechápou, proč se politikaření nadřazuje nad zkušenosti v oboru. „Kultura je nadpolitická,“ říká kurátorka Květa Monhartová.