Stavba silnice R6 se na Karlovarsku zastaví, nejsou peníze

Karlovy Vary - Rozhodnutí ministerstva dopravy zastavit stavbu rychlostní silnice R6 mezi Karlovými Vary a Prahou kritizují regionální politici, řidiči i tamní starostové. Kraj tvrdí, že takové rozhodnutí by bylo pro region smrtící, a chce ministra přesvědčit, aby rozhodnutí změnil. Poslanci Parlamentu, zástupci státu i kraje v květnu stavbu R6 v úseku Bošov – Lubenec slavnostně zahájili.

Po třech měsících však dělníci ze stavby odcházejí. Ministerstvo její financování zastavilo. „Ten důvod je jednoduchý. Hledání finančních úspor v rámci resortu dopravy,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Proti přerušení výstavby klíčového úseku silnice R6, která má spojit Karlovarský kraj s dálniční sítí Česka, se ohradili zástupci kraje i poslanci.

„Jsme jeden z posledních regionů, který nemá řádné napojení do hlavního města. Jsme regionem, přes který se valí kamiony ze SRN,“ uvedl poslanec Parlamentu Jan Bureš (ODS).

Vstup Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

V Bochově počítali s posíleným silničním spojením, a dokonce začali i s přípravou výstavby průmyslové zóny. „Projekt už zabral spoustu času a úsilí. Do budoucna si slibujeme, že posílí jak příležitosti pracovního charakteru, tak i naši ekonomickou situaci,“ uvedl starosta Bochova Miroslav Egert (nez.). „Investor počítá, že dopravní spojení bude posíleno a zkvalitněno. Najednou zjistíme, že tomu tak není,“ doplnil Egert. Podobných projektů je v regionu víc.

Podle zástupců kraje je silnice důležitá pro další rozvoj podnikání v regionu. Měla také zlepšit bezpečnost při cestování turistů a lázeňských hostů.

Podle Lukáše Hnízdila z ŘSD Karlovy Vary je rozpočet stavby zhruba 1,6 miliardy korun bez DPH s tím, že profinancováno bylo v letošním roce 32 milionů. „Toto rozhodnutí nedat žádné prostředky na přípravu a realizaci této stavby by bylo pro náš kraj velice, velice smrtící,“ doplnil hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD).

Kdy se vrátí dělníci na staveniště, úředníci ani politici neví. Mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka věří, že v horizontu nejbližších let se najdou finanční prostředky. Na mimořádném jednání už o problému mluvil hejtman s poslanci. Setkat se chce také s hejtmany Středočeského a Ústeckého kraje.