Senátoři ODS podporují na ombudsmana Varvařovského a Bányaie

Praha – Většina senátorů z klubu ODS podpoří při hlasování o kandidatuře na nového veřejného ochránce práv bývalého ústavního soudce Pavla Varvařovského a předsedu pražské židovské obce Františka Bányaie. Prezident Václav Klaus navrhl jako kandidáty pro druhou volbu ombudsmana bývalého jihočeského hejtmana Jana Zahradníka (ODS) a znovu také občanského aktivistu Johna Boka. Toho Klaus nominoval již pro první volbu, sněmovna ale tehdy nikoho z kandidátů prezidenta ani Senátu nevybrala. Senát pak na základě návrhů klubů vybere dvě jména ve středu, ta pak nabídne sněmovně spolu se dvěma kandidáty od prezidenta. Poslanci mají na druhý pokus o zvolení nástupce zesnulého Otakara Motejla čas do pátku 7. září.

Současná i bývalá zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová a Anna Šabatová se při svém dnešním představení v senátním výboru pro lidská práva vyslovily pro zakotvení institutu veřejného ochránce práv do ústavy. Podle dalšího kandidáta na tuto funkci Pavla Varvařovského, by ombudsman měl mít právo sám navrhovat Ústavnímu soudu rušení zákonů nebo jejich částí. Advokát Jan Matys zase zdůraznil, že ombudsman by měl víc využívat kárných žalob k Nejvyššímu správnímu soudu. František Bányai zas zdůrazňuje, že by se ombudsman měl dál soustředit na zlepšování právního prostředí.

Na středeční schůzi senátoři v tajné volbě rozhodnou o tom, které dva z pětice adeptů nabídnou sněmovně jako své uchazeče o zvolení ombudsmanem. „Je to skutečně poslední možný termín a senátoři budou zasedat tak dlouho, dokud své dva kandidáty nevyberou,“ potvrdil tiskový tajemník kanceláře Senátu Petr Kostka.

Senátoři ODS pro Varvařovského a Bányaie (zdroj: ČT24)

Zřejmě největší šance má v Senátu bývalá zástupkyně Otakara Motejla Anna Šabatová, opětovně ji nominovala ČSSD a má podporu i u některých členů TOP 09. Mezi favority patří i předseda Židovské obce v Praze František Bányai a bývalý ústavní soudce Pavel Varvařovský - oba navrhla ODS.

Anna Šabatová
Zdroj: ČT24