V Liberci bude méně nočních autobusů, přibudou linky ve dne

Liberec - V Liberci budou od září změny v MHD. V noci pojede méně autobusů a stávajících sedm linek nahradí čtyři okružní linky s číselným označením 90 - 93. Dopravní podnik (DP) tak bude moci šetřit tři řidiče a tři autobusy. Ve dne bude zavedena nová linka č. 17, která pojede od Terminálu Fügnerova k Tipsport areně přes zastávku Babylon. Zavedena bude také nová školní linka do Vratislavic nad Nisou, informovala o tom mluvčí DP Martina Poršová. Noční tramvaje budou jezdit podle stávajících jízdních řádů.

Nové noční okružní linky budou obsluhovat prakticky stejné území jako stávajících sedm linek. „Výjimkou je pouze ulice Americká, kde je na základě dlouhodobých dopravních průzkumů velmi malý zájem o tuto službu ze strany cestujících. Jízdní řády nočních tramvají zůstávají beze změny,“ řekla Poršová.

Nová linka číslo 17 by měla být zejména velmi rychlým spojením centra města s multifunkční Tipsport arenou. Autobus bude jezdit jak v pracovní dny, tak o víkendech. Svůj školní autobus budou mít od září také žáci ze základní školy ve Vratislavicích nad Nisou. Podrobnější informace najdou cestující i na webu libereckého dopravního podniku.

Od září bude v provozu také nová služba nazvaná „sociální automobil“. Ta je určena pro občany, kteří nemohou využívat standardní MHD v Liberci, a budou tedy odvezeni od svého bydliště. Cílovou skupinou cestujících jsou držitelé průkazu TP, ZTP nebo ZTP/P a senioři od 70 let. Linka bude jezdit jen po Liberci a pouze do zdravotnických zařízení, seniorských domů, domů s pečovatelskou službou a typově podobných zařízení.