Za vraždu řidiče kurýrní firmy dostal muž definitivně 21 let

Brno - Za vraždu řidiče kurýrní společnosti PPL a další trestné činy si recidivista Miroslav Battya s konečnou platností odpyká 21 let ve věznici se zvýšenou ostrahou. Výjimečný trest s konečnou platností potvrdil Nejvyšší soud, když odmítl Battyovo dovolání. Muž je ve výkonu trestu, nyní mu zbývá už jen spíše teoretická možnost podat ústavní stížnost.

Battyovo dovolání soud odmítl kvůli tomu, že bylo podáno z jiného důvodu, než připouští trestní řád. „Navíc provedené dokazování nevyvolává pochybnosti,“ uvedl mluvčí NS Petr Knötig. Zejména Vrchní soud v Praze se podle NS důkladně zabýval tím, kdo z pachatelů střílel, a doplnil v tomto směru dokazování. NS pak nenašel důvod zasáhnout.

Battya podle pravomocného rozsudku zastřelil řidiče v listopadu 2008 v Říčanech u Prahy. Jeho komplic Tomáš Němeček si vyslechl trest 16 let vězení, dovolání ale nepodal, proto se NS jeho odsouzením nezabýval. Muži si svůj trest odpykají ve věznici se zvýšenou ostrahou, oba mají také firmě PPL zaplatit škodu přes 375 tisíc korun. Battya si musí odpykat ještě další asi dva roky z předchozích odsouzení za jiné trestné činy.

Odsouzení svalovali střelbu jeden na druhého

Oba odsouzení sice přiznali, že byli na místě činu, střelbu ale svalovali jeden na druhého. Středočeský krajský soud, který Battyovi původně uložil trest 20 let a Němečkovi 15 let, ve svém verdiktu uvedl, že řidiče zastřelil jeden z nich. Odvolací senát to prvoinstančnímu soudu vytkl. „Lze učinit jednoznačný závěr, že oním střelcem byl obžalovaný Battya,“ uvedl předseda odvolacího senátu Martin Zelenka při odůvodnění rozsudku.

Událost se stala 19. listopadu 2008 večer. Oba muži řidiče vylákali do Říčan, aby jej okradli. Když zaparkoval, tak jej Battya za přítomnosti Němečka střelil do krku a hlavy. Muž na místě zemřel. S vozidlem společnosti pak odjeli k obci Nupaky, kde od řidiče a z auta sebrali tržbu přes 176 tisíc korun a DVD rekordér v ceně 6 000 korun. Vozidlo i s tělem oběti pak polili benzinem a zapálili, aby zničili důkazy.

Střelba
Zdroj: ČT24