Někdejší politik a astrolog Antonín Baudyš podlehl rakovině

Praha - Po dlouhé vážné nemoci dnes kolem poledne zemřel někdejší přední polistopadový politik a astrolog Antonín Baudyš. Bylo mu 63 let. Informaci týdeníku Ekonom potvrdila jeho bývalá manželka Zuzana Baudyšová. Baudyš vystudoval Strojní fakultu ČVUT, před listopadem 1989 působil na katedře přesné mechaniky a optiky ČVUT. Od roku 1970 byl také členem Československé strany lidové (dnes KDU-ČSL).

Po sametové revoluci se stal místopředsedou české vlády, kde působil až do července 1992. Poté byl krátce místopředsedou federální vlády, byl pověřen řízením federálního ministerstva dopravy a také ministerstva spojů. Od konce prosince 1992 až do září 1994 působil ve vládě premiéra Václava Klause jako ministr obrany. Z funkce byl odvolán. V roce 1996 neúspěšně kandidoval do Senátu, poté z aktivní politiky odešel. V posledních letech se věnoval astrologii a astrologickému poradenství.

Baudyš se přílišné důvěře netěšil

Zemřel Antonín Baudyš (zdroj: ČT24)

Baudyš upoutal veřejnost spíše než kvalitním vedením resortu obrany svými podivuhodnými událostmi. V roce 1994 například Baudyše přepravoval na jednání se švédským resortním kolegou vojenský speciál. Jeden z členů ministrovy ochranky, příslušník Ministerstva vnitra, zřejmě prostřelil služební pistolí podlahu letounu TU-154 a projektil zasáhl nádrž paliva. Vytékající benzín zaplavil zavazadlový prostor. Nehodu, při níž nebyl nikdo zraněn, musely na letišti likvidovat dva hasičské sbory. Odborníci na leteckou techniku připouštějí, že kdyby nehoda nevyšla najevo a letadlo se podle plánu vracelo do Prahy, mohlo vybuchnout.

Vzhledem k tomu, že k podobným událostem se přidalo ještě několik politických přehmatů, prezident Václav Havel za hlavní důvod při jeho odvolání označil skutečnost, že „ministr Baudyš vinou rozmanitých, neuvážených či sporných kroků a veřejných vyjádření rychle ztrácel u naší veřejnosti vážnost, což se bohužel začalo odrážet i v klesající vážnosti naší armády“.