Soud potvrdil svolavateli neonacistického pochodu veřejné práce

Plzeň - Odvolací senát Krajského soudu v Plzni dnes potvrdil trest dvaadvacetiletému Tomáši Babkovi, který svolal loňský březnový pochod neonacistů Plzní. K trestu 300 hodin obecně prospěšných prací za výroky pronášené na adresu Židů během pochodu odsoudil Babku v listopadu 2009 okresní soud, po odvolání státní zástupkyně i Babky se ale kauza dostala ke krajskému soudu.

Mladík pochod extremistů svolal a podle svých slov také zorganizoval. Původně ho obžaloba vinila z trestného činu podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Soudkyně okresního soudu ale v rozsudku jeho čin překvalifikovala a uložila mu trest obecně prospěšných prací za veřejné podněcování k nenávisti vůči skupině osob. Krajský soud dnes s překvalifikováním souhlasil.

Státní zástupce dnes trval na původní kvalifikaci trestného činu a žádal roční vězení. Podle něj je nutné přihlédnout k celkovému kontextu osoby obžalovaného, který byl organizátorem pochodu a je vnímán jako regionální ikona pravicového extremismu. Na těle má mimo jiné vytetované švabachem nápisy oslavující nacionální socialismus. Babka naopak žádal zastavení stíhání a tvrdil, že šlo jen o jeho subjektivní názor, který neměl žádnou souvislost s propagací jakéhokoliv politického názoru.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Podle obžaloby vystoupil Babka 14. března na závěr akce nazvané Pochod proti sionismu a do megafonu řekl: „Společně za myšlenku nacionálního socialismu. Tam, kde vládne bezpráví, je veřejný odpor povinností.“ Tím podle obžaloby zaujal kladný postoj k nacionálnímu socialismu a vyjádřil podporu hnutí, jež je nositelem ideologie nacistického režimu. Okresní soud však uvedl, že původně kvalifikovaného trestného činu by se dopustil, pokud by hnutí existovalo v době, kdy ho podporoval. Babku proto potrestal za jiné výroky z jeho projevu, které se týkaly Židů.

Odvolací senát dnes dal okresnímu soudu za pravdu, odvolání obou stran zamítl a uložený trest označil za odpovídající. S původní kvalifikací nesouhlasil, protože podle senátu bylo z předchozích postojů Babky zřejmé, že se vymezoval proti nacismu. Naopak ale bylo prý možné skutečně dojít k závěru, že u určité skupiny mohly jeho výroky vyvolat averzi vůči židovskému národu.

Babka prý chtěl pochodem reagovat na okupaci Palestiny

Babka při akci na adresu Židů řekl: „Židé zabraňují zákonným a svobodným projevům. Tak jako obsazují pásmo Gazy v Palestině, začínají obsazovat naše ulice, diktovat, co máme dělat a co ne. Má to snad znamenat, že pokud se nepřizpůsobíme jejich odporné politice, tak zakročí vojenskou silou? Je to jejich klasicky zrůdné jednání, řídí se heslem: Rozděluj a panuj.“

Policie Babku označila za jednoho z čelních představitelů Autonomních nacionalistů Plzeňsko a člověka, který má úzké kontakty na radikální část Národního odporu Praha. Dokládala také jeho účast na různých akcích pravicových extremistů. Babka naopak řekl, že nesympatizuje s pravicovými radikály a ani žádné pravicové radikály na akci neviděl. Pochodem prý chtěl jen reagovat na okupaci Palestiny.

V minulosti už byl čtyřikrát trestán

„Nevím. Kdybych s tím souhlasil, tak si nepodávám odvolání,“ řekl dnes po skončení jednání novinářům. Trest si prý odpracuje a žádné pochody už svolávat nebude. Přesto je pravděpodobné, že skončí ve vězení. V minulosti už byl čtyřikrát soudně trestán, nyní je v podmínce. V dubnu 2009 totiž dostal souhrnný podmíněný trest se zkušební dobou do září 2012 za ublížení na zdraví a výtržnictví. Protože byl ale nyní odsouzen, bude se muset soud, jenž mu podmínku uložil, zabývat přeměnou trestu.