Rozpočty krajů - horké téma pro jednání vlády s hejtmany

Praha - Kabinet premiéra Petra Nečase se po svém jednání sejde s hejtmany na první z pravidelných společných schůzek. Už dřív se na nich dohodl premiér Petr Nečas s předsedou Asociace krajů Michalem Haškem. Řešit by měli protipovodňová opatření, zdravotnictví nebo sociální služby. Horkým tématem budou rozpočty krajů, vláda chce snížit peníze určené na spolufinancování projektů z Regionálních operačních programů. Předseda asociace krajů Michal Hašek považuje jednání za nevhodné, kraje byly podle něho postaveny před hotovou věc.

Vláda schválila škrtnout 7,5 procenta státního příspěvku v kapitole rozvojových projektů Regionálního operačního fondu. Výpadek v krajských rozpočtech by tak mohl být až dvě miliardy. Hejtmanům se to nelíbí, poslali dopis premiérovi Petru Nečasovi i ministrovi pro místní rozvoj Kamilovi Jankovskému. „Rozhodnutí Nečasovy vlády o škrtech kofinancování regionálních operačních programů EU nepředcházela žádná diskuse s regiony, ani analýza faktických dopadů. Neváhám použít pro toto rozhodnutí označení paskvil,“ prohlásil předseda Asociace krajů Michal Hašek.

„Dotace se vyplácí průběžně, proto se to dotýká také rozestavěných projektů. S příspěvkem jsme počítali pro dofinancování řady projektů v příštím roce,“ podotýká ředitelka Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod Marta Sargánková.

Hašek považuje způsob jednání vlády za nevhodný

Podle předsedy Asociace krajů České republiky a zároveň jihomoravského hejtmana Michala Haška je plánovaný krok vlády velice překvapivý. Komunikovat by se mělo u jednoho stolu, a proto ho udivuje, že takový krok vláda rozhodla sama. Kraje nebyly kontaktovány ani nikterak informovány. Ministr financí Kalousek prý i navrhl, aby neproběhlo připomínkové řízení. Kraje se o tom dozvěděly víceméně náhodou. Kofinancování schválila už Topolánkova vláda, kde byl nynější premiér Nečas vicepremiérem, a navíc až do roku 2013.

Michal Hašek, předseda Asociace krajů ČR:

"Jsme postaveni před hotovu věc, proto nejsme moc ochotni hledat kompromis. Nejsme handlíři na trhu."

Hašek doplnil, že díky realizaci evropských projektů, udržují kraje zaměstnanost, a i proto bude mít omezení financování výrazně negativní efekt. Navíc opravdovými příjemci dotací jsou regionální rady. Premiér Petr Nečas oponuje, že rozhodnutí rozhodně unáhlené nebylo. Schválený podíl na dofinancování odpovídal roku 2006, kdy byl schválen, tedy době ekonomického růstu. Nyní je jiná situace a každý ví, že je třeba šetřit. Souhlasí s Haškem, že je třeba zemi spravovat společně, a proto máme dělené kompetence.

Nečas zároveň naznačil, že se nebrání dalšímu jednání a je možné, že se vláda s kraji dohodne na určitém kompromisu. Konkrétní ale být před jednáním nechtěl. „Dvě miliardy jsou velké peníze. Když připravujeme státní rozpočet, tak se mezi resorty licituje o desítky či stovky milionů. I kraj se musí snažit nalézt rezervy, zda dlouhodobě nevynakládá nehospodárně finanční prostředky,“ dodal. Na to Hašek oponuje 115 miliardami, které vláda vynakládá na „sporné ekotendry“. Upozorňuje ještě na to, že rozhodnutí vlády je retroaktivní a že postihne i rozběhnuté a podepsané projekty.

Právě na jihu Moravy a Vysočině bude chybět v příštích letech 340 milionů korun. O příspěvek státu tak přijde na 180 projektů - a to i ty rozběhnuté. Výbor Regionální rady Jihovýchod zastavil nejméně do poloviny září příjem nových žádostí a nebude uzavírat nové smlouvy ani na schválené dotace. Ministr financí Miroslav Kalousek ale tvrdí, že kraje mají ve svých rozpočtech rezervy.