Senát nominoval na ombudsmana Varvařovského a Bányaie

Praha - Senátorskými kandidáty na funkci veřejného ochránce lidských práv bude bývalý ústavní soudce Pavel Varvařovský a předseda pražské židovské obce František Bányai. Varvařovský získal nadpoloviční většinu hlasů, a byl tak zvolen už v prvním kole. Bányai ve druhém kole porazil bývalou zástupkyni ombudsmana Annou Šabatovou. Pražský advokát Jan Matys podle očekávání neuspěl. Zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová dnes svou nominaci odvolala. Doporučila zvolit dobrého erudovaného právníka. Předseda Senátu Přemysl Sobotka doufá, že jeden z kandidátu horní komory bude nakonec ve sněmovně zvolen i novým ombudsmanem.

Varvařovský získal 49 ze 72 možných hlasů, Matys pouze tři. Bányai ve druhém kole obdržel 37 a Šabatová 32 hlasů ze 70 možných. Varvařovský svou nominaci označil za čest. Přiznal, že se obával, aby případný výrazný neúspěch neshodil jeho desetileté působení u Ústavního soudu: „Takže ještě jednou děkuju a v Poslanecké sněmovně už děj se vůle Páně.“ Pokud by byl bývalý soudce zvolen, tak by chtěl přiblížit právo lidem. Ombudsman by podle něj taky měl mít možnost ovlivňovat obsah zákonů: třeba tím, že dostane právo obrátit se na Ústavní soud.

Pavel Varvařovský:

„Já se liším především v tom, že ač jsem právník, nevidím právo jako samospasitelný fetiš… Spíše jde o to, aby právo aplikovali a užívali lidé, kteří v sobě mají určitý hodnotový řád.“

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Bányai vidí svou výhodu v tom, že dosud nepůsobil v politice. V případě úspěchu by chtěl zlepšit komunikaci úřadu ombudsmana: „Měl jsem pocit, že o tom úřadu se pořád málo mluví nebo se málo ví,“ podotkl Bányai. Výsledky práce ombudsmana by pak pro úřady a zákonodárce měly být užitečným vodítkem, co a jak změnit.

Varvařovského nominovaly senátorky Alena Venhodová z ODS a Jana Juřenčáková z Klubu TOP 09 a Starostové. Ještě před volbou mu vyjádřil podporu senátorský klub ODS a nepřímo také zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová, když se své kandidatury vzdala a doporučila zvolit „dobrého erudovaného právníka“. Podporu senátorského klubu ODS měl i Bányai, který byl kandidátem senátorů ODS Daniely Filipiové, Jiřího Oberfalzera a Tomáše Töpfera.  Šabatovou nominovala ČSSD a dva členové Klubu TOP 09 a Starostové.

Poslanecká sněmovna rozhodne o novém ombudsmanovi v září

Horní komora nyní své nominace pošle do Poslanecké sněmovny, která zvolí nástupce Otakara Motejla v září. Kromě Senátu navrhuje své dva kandidáty i prezident. Václav Klaus si pro druhé kolo volby nového ochránce veřejných práv znovu vybral občanského aktivistu Johna Boka a bývalého jihočeského hejtmana za ODS Jana Zahradníka. Ze čtyř jmen nakonec vybere sněmovna, čas na to má do 7. září.

Při minulé volbě, ve které žádný kandidát nezískal ve sněmovně potřebnou podporu, se vládní koalice na společném kandidátovi nedohodla. Před druhou volbou to ale vypadá nadějněji: „Já musím říct, že pro mě jako Petra Nečase jsou přijatelná všechna čtyři jména. Takže my jako občanští demokraté žádné velké překážky klást nebudeme,“ podotkl premiér. Možnou dohodu potvrdil i předseda Věcí veřejných Radek John: „Myslím si, že zrovna na jménu Pavel Varvařovský bychom se mohli shodnout.“

Pavel Varvařovský (64) vystudoval Právnickou fakultu UK v Praze. V letech 1969 až 1984 pracoval jako právník v několika státních podnicích. V období 1985–1990 působil jako odborný asistent v Institutu pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně. V roce 1991 byl poradcem zmocněnce vlády pro otázky uprchlíků. V září 1992 byl jmenován soudcem Nejvyššího soudu. 29. března 1994 ho prezident Václav Havel jmenoval soudcem Ústavního soudu. V této funkci setrval po celé desetileté funkční období. Je autorem několika učebních textů pro další vzdělávání zdravotnických pracovníků, externě přednáší právní problematiku na VUT v Brně, je členem vědecké rady Západočeské univerzity v Plzni. Je ženatý, má dvě dospělé děti.

František Bányai (63) - Od roku 2005 je předsedou Židovské obce v Praze, kterou provizorně vedl od roku 2004. Pochází ze slovenské Levice, v roce 1965 odešel do Prahy, kde vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy. Po skončení studií pracoval v oblasti výpočetní techniky, nejprve jako programátor-analytik, později jako obchodník. Je předsedou dozorčí rady ve společnosti Matana a dále společníkem ve firmě Albico a v nakladatelství Epoque 1900. Nikdy nebyl členem žádné politické strany. Je ženatý, má dceru, manželka Alena Bányaiová je místopředsedkyní Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR.