S ústavní stížností Ďuričko neuspěl, vězení je definitivní

Brno - Pražský hoteliér Bohumír Ďuričko neuspěl u Ústavního soudu (ÚS) se stížností v kauze vraždy Václava Kočky mladšího. Odsouzený hoteliér tím ztratil poslední možnost uniknout trestu 12,5 roku vězení. ÚS odmítl stížnost pro zjevnou neopodstatněnost. V usnesení uvedl, že Ďuričkův čin nebyl nutnou obranou, ale spíše odvetou a mstou. Střelce ovládla zlost. ÚS rozhodl v srpnu bez veřejného jednání, usnesení je přístupné v elektronické databázi.

Ďuričko ve stížnosti mimo jiné uvádí, že se jen bránil útoku Kočky mladšího, což prý soudy nezohlednily jako polehčující okolnost. Neztotožnil se s ním ale ani Ústavní soud. „Stěžovatel (Ďuričko) nejednal v nutné obraně, ale vědomě a úmyslně opakovaně použil střelnou zbraň proti poškozenému za situace, kdy již po prvním výstřelu poškozený ztratil schopnost jakéhokoli jednání,“ uvedl v usnesení soudce zpravodaj František Duchoň s odvoláním na zjištění obecných soudů.

Opakovaná střelba prý byla zjevně nepřiměřenou reakcí. Potyčku podle soudů odstartovala jediná Kočkova rána pěstí, navíc prý nebyla ani příliš silná. Následná střelba byla mstou, nikoliv nutnou obranou. „O převládnutí afektu zlosti nad stěžovatelem (Ďuričkem) tvrzeným afektem strachu svědčí i závěry znaleckého posudku,“ stojí v usnesení Ústavního soudu.

Ďuričko stráví roky ve věznici se zvýšenou ostrahou

Tragická událost se stala předloni 9. října kolem 23:10 v pražské restauraci Monarch po křtu a autogramiádě knihy tehdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Ďuričko a Kočka mladší se dostali do roztržky, při které Kočka mladší podle pravomocného verdiktu hoteliéra nejméně jednou udeřil do obličeje.

Ďuričko pak podle soudů vytáhl od pasu zbraň, namířil na svého protivníka a v úmyslu jej připravit o život na něho třikrát vystřelil z bezprostřední vzdálenosti. Každý z výstřelů byl smrtelný. V další střelbě Ďuričkovi zabránil vzpříčený náboj ve zbrani. Soudy Ďurička poslaly do nejpřísnějšího typu vězení - do věznice se zvýšenou ostrahou. Nejbližším příbuzným zastřeleného muže má podle pravomocného rozsudku zaplatit odškodné.

Restaurace, v níž Bohumír Ďuričko zastřelil Václava Kočku ml.
Zdroj: ČT24