Plzeňský kraj připravuje zákon pro Šumavu, má řešit kůrovce i lesní práce

Plzeň - Národní park Šumava má mít nový zákon, chystá ho Plzeňský kraj. Změnit by měl například zóny parku - ubylo by prvních zón a bezzásahových území a ve většině lesů by se hospodařilo podle lesního zákona. Lesní práce by už neměla řídit jeho správa, ale obecně prospěšná společnost. Návrh nového zákona je těsně před dokončením.

„Má nastavit mantinely přírodní ochrany ze strany obcí a krajů na území Národního parku Šumava a ve svých důsledcích by měl zastavit kůrovcovou kalamitu,“ shrnul pro ČT radní Plzeňského kraje pro oblast životního prostředí radní Petr Smutný (ČSSD). Ředitel Národního parku Šumava František Krejčí ale považuje iniciativu za zbytečnou. „Celá řada věcí, které má zákon řešit, se dá už v současnosti změnit jinými formami,“ soudí Krejčí.

Podle navrhovaného zákona by se od národního parku odtrhla Chráněná krajinná oblast Šumava a měla by také vzniknout obecně prospěšná společnost. Ta by měla na starosti práce v lesích, na které by nevyhlašovala výběrová řízení a zadávala práci především místním lidem. Starostka Kašperských Hor Alena Balounová (Nez) takový krok oceňuje, každá iniciativa, která přinese konkrétné výsledek, bude podle jejího soudu pro region přínosem.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)