Policisté a hasiči budou v září demonstrovat proti škrtům

Praha - Policisté spolu s hasiči a příslušníky dalších bezpečnostních sborů budou 21. září v Praze demonstrovat proti plánovaným úsporám ministerstva vnitra, které považují za neuvážené. Podle šéfa policejních odborářů Milana Štěpánka budou odbory jednat i o účasti dalších zaměstnanců veřejné správy. Škrty v resortu spolu s dalšími opatřeními mohou podle něj bezprostředně ohrozit bezpečnost občanů České republiky.

„Odmítáme jakoukoliv změnu zákona o služebním poměru a drastické a neuvážené omezení výdajů na provoz a investice policie,“ uvedl Štěpánek. Odbory nesouhlasí ani s plošnými škrty v příjmech policistů a platech zaměstnanců, protože se podle jejich předsedy citelně snížily již letos. Protestovat budou i proti podle něj nekoncepčnímu snižování počtu policistů a rušení obvodních oddělení.

Policie má na základě plánovaného rozpočtu v příštím roce ušetřit na platech příslušníků a dalších zaměstnanců 1,7 miliardy korun, uvedl policejní prezident Oldřich Martinů. Náklady na mzdy tak podle něj klesnou oproti letošku o deset procent, provozní náklady a investice se pak sníží o 40 procent. Protože podle Martinů předpokládané desetiprocentní snížení platových tarifů nebude na desetiprocentní úsporu mzdových nákladů stačit, nebude policie také přijímat nové uchazeče na místa uvolněná přirozenými odchody. Příští rok by jich podle předběžných odhadů mělo být zhruba 1 500.

Policisté a hasiči budou v září demonstrovat proti škrtům (zdroj: ČT24)

Resort musí ušetřit 8,3 miliardy korun

Ministr Radek John (VV) v pondělí oznámil, že se bude šetřit zejména na provozních výdajích a investicích, policisty a hasiče prý také čeká snížení platů. Policisté například zruší zahraniční mise, nepostaví krajské ředitelství v Liberci a budou požadovat změnu zákona o telekomunikacích kvůli proplácení odposlechů. Hasiči nebudou investovat do staveb a nového zařízení.

Naposledy protestovali policisté, hasiči a další státní zaměstnanci loni v prosinci. Na demonstraci proti plánovanému čtyřprocentnímu snížení platů se jich sešly zhruba dvě tisícovky. Vláda nakonec rozhodla, že platy bezpečnostních složek zůstanou v roce 2010 stejné jako v roce předchozím.

Štěpánek uvedl, že neslyšel od ministra nic konkrétního. Předseda policejních odborů se domnívá, že ministerstvo nemá žádnou jasnou koncepci úspor ani představu o tom, jaké budou mít na policii dopad. Upozornil také, že John minulý týden odborářům slíbil, že nebude zasahovat do služebního zákona. V pondělí ale při prezentaci uvedl, že služební zákon se nezmění v paragrafech týkajících se propouštění. Štěpánek se tedy obává, že se zákon nějak měnit bude, a pokládá to za porušení slibu. „Vyzveme ministra vnitra, aby uskutečnil jednání vedení ministerstva, vedení policie, krajských ředitelů, ředitelů republikových útvarů, vedení odborových svazů a krajských odborových funkcionářů,“ řekl předseda odborů. Podle něj ale ani takovéto setkání již nic nezmění na plánovaném termínu demonstrace, na kterém se dnes dohodl výbor Nezávislého odborového svazu Policie České republiky. Na sociální síti Facebook vznikla již k chystanému protestu z popudu další odborové organizace Unie bezpečnostních složek (UBS) stránka Demonstrace bezpečnostních složek. Předseda UBS Miloš Plechatý také na internetových stránkách uvedl, že se jeho organizace k protestu jednoznačně připojí. Štěpánek dnes vyzval k účasti na demonstraci také příslušníky armády, další státní zaměstnance nebo starosty.

John slibuje dobře pracujícím policistům vyšší plat

Vnitro podle Johna napřesrok uspoří 3,8 miliardy na platech, zbylé 4,5 miliardy na provozu a investicích. I přes desetiprocentní snížení tarifního platu zaměstnanců státní správy by dobře pracující policisté měli mít podle Johna v dalších letech více peněz, než mají dnes. Na pohyblivou částku jejich platů plánuje použít peníze určené pro policisty, kteří ze sboru odejdou. Příští rok by jich podle předběžných odhadů mělo být zhruba 1 500.