Senát kritizoval státní maturity, odklad ale nepodpořil

Praha - Senát nepodpořil návrh uzákonit tříletý odklad spuštění státních maturit, který předložil dlouhodobý kritik tohoto projektu, senátor sociální demokracie a náměstek středočeského hejtmana Marcel Chládek. Přitom senátoři veskrze souhlasí s výtkami vůči projektu, který má Nečasův kabinet v úmyslu spustit na jaře příštího roku. Podle většiny z nich by ale odklad zákonem způsobil jen další chaos. Chládek má proto svůj návrh přepracovat. I mnozí vládní senátoři navrhovali raději projekt zarazit.

Chládek namítl, že přepracování návrhu by bylo možné provést i při dalším projednávání v senátních výborech. Rozhodnutí Senátu podle něj bude znamenat fakticky jen to, že parlament už návrh nestihne schválit včas a spuštění státních maturit tak nezabrání.

Senátor Marcel Chládek pro ČT24:

„Dopracování mého návrhu velmi přitvrzuje, protože vlastně znamená zrušení státních maturit… Otázkou je, jak se k tomu postaví ministerstvo školství.“

Vstup Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

Předseda senátního podvýboru pro vzdělávání Zdeněk Janalík (ODS) chce místo zákonného řešení věc nejprve projednat s ministerstvem školství. K tomu se přiklonili i další občanští demokraté a předsedkyně senátorského Klubu TOP 09 a Starostové Soňa Paukrtová.

Senát se věnoval i lhůtám pojištění

Termíny pro doplacení pojistného na zdravotní pojištění se možná sjednotí se lhůtou pro zaplacení pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti. Nyní je mezi těmito termíny třítýdenní rozdíl. Sjednocení navrhli senátoři ODS v čele s Petrem Pakostou, v prvním kole senátního projednávání získali pro svůj návrh podporu.

Zákonodárci horní parlamentní komory dnes také podpořili nový způsob vypořádávání podílů v bývalých zemědělských družstvech. Předloha počítá s tím, že o dosud nevypořádané podíly by mohli jejich vlastníci žádat ještě rok. Pokud se jich nedomohou, mohli by svůj nárok na finanční vyrovnání uplatnit u ministerstva zemědělství, které by podíly následně vymáhalo ve splátkách během tří let.

Maturita
Zdroj: ČT24