Autosalon v Moskvě představuje Renault Latitude a facelift Mondea

Moskva – V ruské metropoli odstartoval další ročník mezinárodního autosalonu. Své nejnovější modely i oblíbené stálice v Moskvě představuje osm desítek automobilek, návštěvníci se mohou těšit i na osm světových premiér. Prozatím je autosalon otevřen odborné veřejnosti a novinářům. Široká veřejnost se na výstavu bude moci podívat od pátku do neděle. Loni v Moskvě autosalon vůbec nebyl, místo něj byla pouze hospodářská krize. Letos se ale nablýskané vozy do haly o velikosti  osmi fotbalových hřišť vrátily. Celkem je k vidění na 600 automobilů a 20 prototypů od 80 značek.

Pro Rusy může být velmi zajímavým vozem Lada R-90, první plod nedávno zahájené spolupráce domácí značky s Renaultem. Ve skutečnosti je to ovšem Dacia Logan MCV upravená pro ruský trh. Francouzská továrna ale přivezla do Moskvy i vlastní novinku, světovou premiéru bude mít Renault Latitude, sedan, který nahradí model Velsatis.

Novinkou je také facelift Fordu Mondeo. Fordův model střední třídy přichází s novým úsporným motorem a technologiemi uvedenými již v novém S-MAXu a Galaxy, jako je systém monitorování mrtvých úhlů, omezovač rychlosti, elektricky ovládaná dětská pojistka zadních dveří nebo zadní parkovací kamera.

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)

Pro automobilky je moskevský autosalon velmi důležitý, ruský trh je v současné době jedním z nejvýznamnějších a po loňské krizi už se začíná vzpamatovávat. Většina automobilek cítí velký a dlouhodobý potenciál prodeje vozů.