Chudé rodině je dobré pomoci. Ale ne kvůli barvě pleti, říká Roman Joch

Praha - To, že Roman Joch se má stát poradcem předsedy vlády v oblasti lidských práv, vyvolalo u řady lidí odpor. Joch se netají tím, že Petru Nečasovi doporučí zamyslet se nad zrušením Úřadu zmocněnce pro lidská práva. „Měla by být revize, jakési zamyšlení, zda prostředky, které tento úřad utrácí, utrácí efektivně,“ vysvětluje. Roman Joch byl původně i proti vzniku úřadu ombudsmana. Ten ale podle něj už prokázal svoji užitečnost. Roman Joch byl hostem pořadu ČT24 Hyde Park. Michael Kocáb, který Úřad zmocněnce pro lidská práva vede, se nechal slyšet, že udělá vše pro zachování agendy lidských práv při Úřadu vlády.

„Dneska jsem měl setkání s panem zmocněncem Michaelem Kocábem, byli jsme spolu v rádiu. A on mi nabídl, že mohu osm hodin strávit v jeho úřadu, kde mi předá svůj názor na věc včetně expertních analýz,“ říká k tomu Joch.

Pokud dostane pozvání, rád by prý také strávil den v romské osadě, aby zde diskutoval o svých názorech. „Chudé rodině, ať už je tmavší, nebo světlejší, je vždycky dobré pomoci. Ale ne kvůli barvě pleti, ale kvůli tomu, že je to chudá rodina,“ vysvětluje svůj postoj k sociální politice státu.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

„Práva mám jako jednotlivec, jako lidská bytost. Nemám práva jako běloch nebo černoch, muž nebo žena, homosexuál nebo heterosexuál,“ popisuje, jak rozumí lidským právům. „Proto nejlepší je, aby stát všem garantoval stejná práva a stejné svobody a aby tu byla naprostá rovnost před zákonem,“ dodává.

Od svých kritiků si Joch vysloužil nálepku homofoba. To ovšem Joch popírá. „Homosexuální jednání mezi dospělými jedinci je to, co je ve svobodné společnosti, jako je naše, chráněno. A je to tak správně,“ tvrdí. S možností homosexuálních párů adoptovat dítě ale nesouhlasí. S dětmi by se totiž podle něj nemělo experimentovat.

Trest smrti pro nacistické zločince je přijatelný

Roman Joch odmítl, že připouští možnost použití mučení. „Jsem jednoznačně proti mučení,“ říká. Na zadržené osoby je ale podle něj možné použít zastrašování a nátlak. „Pokud tím cílem je záchrana statisíců nevinných životů.“ Primární povinností státních úřadů je totiž podle něj chránit své vlastní nevinné občany.

Za určitých okolností připouští také trest smrti, i když zdůrazňuje, že v České republice není zapotřebí. „Zavedení trestu smrti v této společnosti by bylo naprosto nežádoucí. Ale nepatřím k těm, kteří odsuzují trest smrti kategoricky,“ vysvětluje. Například trest smrti pro nacistické zločince je podle něj přijatelný.

Premiér Nečas musel Jocha hájit před senátory

Na Romana Jocha se kritika sesypala ještě před nástupem do funkce. Vznikla petice, jejíž signatáři tvrdí, že názory Romana Jocha jsou v rozporu s českými i evropskými standardy lidských práv. Proti budoucímu poradci se také demonstrovalo.

A premiér Petr Nečas včera musel Romana Jocha hájit před senátory. Nečas připomněl, že pozice poradce není výkonnou funkcí a že mezi své poradce zahrnul také „intelektuálně vyhraněné“ osoby, jejichž názory mohou být pro někoho iritující. „Zrovna jako mě iritují názory některých lidí, kteří jsou třeba blízko k velmi vyhraněnému socialismu, trockismu a levici,“ prohlásil Nečas.

Roman Joch je zdatný diskutér a provokatér

„Jsou země, kde by nepochybně Roman Joch patřil téměř k názorovému mainstreamu na pravici. Tady tomu tak není. Roman Joch je navíc zdatný diskutér a provokatér. Já myslím, že on se spoustou toho, co říká, sám dobře baví a čeká, kdo a jak na to bude reagovat,“ myslí si analytik ČT Jindřich Šídlo.

Nečas v Senátu
Zdroj: ČT24