Policie odložila dluhy Neumannové z libereckého šampionátu

Liberec – Obrovské dluhy, které zůstaly po libereckém mistrovství světa v lyžování, prozatím nepředstavují pro hlavní organizátorku Kateřinu Neumannovou trestní hrozbu. Policie totiž odložila trestní oznámení společnosti Roxy II, které Neumannové organizační tým dluží i rok a půl po šampionátu 1,2 milionu korun. Podle informací serveru Aktuálně.cz to odůvodnili policisté tím, že Neumannová se víc a víc zadlužovala s přesvědčením, že veškeré pohledávky nakonec budou uhrazeny ze státní kasy.

Majitelé společnosti Roxy II viní Neumannovou z podvodu, zvýhodňování věřitele a předlužení. Policie ale nakonec uzavřela kauzu s tím, že i přes enormní dluhy se trestný čin nestal. Firma tvrdí, že už na počátku roku 2009, necelé dva měsíce před startem mistrovství, musela Neumannová jako prezidentka organizačního výboru vědět, že si objednává služby, které nedokáže zaplatit.

Policie celou kauzu odložila, protože nic z obvinění se prý bývalé lyžařské reprezentantce nepodařilo prokázat. Podle policie Neumannová žila v přesvědčení, že stát její vršící se dluhy zaplatí. Server cituje policejní dokumentaci, kde se píše, že se hlavní organizátorka „mohla domnívat, že dojde k naplnění rozpočtových a příjmových složek“. Myslí přitom prodej vstupenek a peníze od sponzorů. Některé závazky totiž podepisovala v době, kdy mistrovství probíhalo, v únoru 2009.

Přitom už od prosince předchozího roku politici otevřeně tvrdili, že s žádnou další dotací od státu nemohou Neumannová a její tým počítat. Začátkem prosince totiž vláda poslala do Liberce mimořádnou dotaci 189 milionů. Z čeho mohla prezidentka mistrovství nabýt víru, že dluhy splatí státní pokladna, policie podle Aktuálně.cz v dokumentech neuvádí.

Dluhy z MS v Liberci
Zdroj: ČT24/ČT24, Aktuálně.cz
Vydáno pod