Soud potvrdil 15 let muži, který v restauraci odpálil granát

Praha - Marcel Marek, který odpálil v restauraci ruční granát, půjde podle rozhodnutí Vrchního soudu v Praze na 15 let do vězení. V odvolacím jednání soud potvrdil výši trestu, který muži v červnu vyměřil pražský městský soud. Muž se dopustil trestných činů pokusu obecného ohrožení a nedovoleného ozbrojování. Granát přinesl loni v červenci do pražského podniku U Českého lva, výbuch zranil několik lidí. Již dříve Marek přiznal, že granát odpálil prý v úmyslu spáchat sebevraždu. Dnešní verdikt je pravomocný, možné je dovolání k Nejvyššímu soudu.

Soudy Marka poslaly do věznice se zvýšenou ostrahou. Na náhradě škody má pojišťovnám zaplatit přes 90 000 korun. „Odvolací soud neshledal odvolání obžalovaného důvodným,“ řekla dnes předsedkyně senátu Blanka Kozelková. Rozhodnutí je pravomocné, možné je dovolání k Nejvyššímu soudu.

Státní zástupkyně Eva Prskavcová:

„Z důvodu generální prevence, jak bylo zdůvodněno, správně Marcel Marek, který je nebezpečný společnosti, dostal nejvyšší možný trest.“

Telefonát Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Markův advokát dnes předstoupil před senát ve snaze přesvědčit ho, aby jednání klienta překvalifikoval na obecné ohrožení z nedbalosti. Obhájce soudí, že Markův úmysl ohrozit hosty restaurace se neprokázal. Za „naprosto neodpovídající“ označil i uložený trest. I vzhledem k tomu, že byl Marek odsouzen za pokus o trestný čin.

Marek podle červnového rozhodnutí městského soudu přišel do restaurace U Českého lva v pražském Karlíně loni 9. července krátce před 22:00, munici měl v kufříku. V podniku, v němž bylo v té době nejméně 20 hostů, si podle verdiktu sedl ke stolu a kufřík s obranným časovaným granátem položil ke stěně. V rozsudku prvoinstančního senátu z června tohoto roku stojí, že kolem 22:30 tento granát aktivoval vytažením pojistek, v důsledku čehož došlo k jeho výbuchu.

Střepiny z granátu vedle Marka zasáhly i další čtyři lidi. Všichni v okolí výbuchu by byli bezprostředně ohroženi na životě, pokud by je střepiny zasáhly do oka a pronikly do mozku, což se nestalo pouze náhodou.

Marek v minulosti hovořil o svém údajném napojení na skupinu, která ho prý platila. O jakou skupinu šlo, neupřesnil. Od údajné skupiny se prý cítil ohrožen na životě. Před městským soudem řekl, že tomu tak bylo kvůli tomu, že nesplnil svůj úkol. Granát podle své výpovědi nechtěl odpálit v restauraci, ale až v autě s lidmi z oné skupiny, které tak chtěl zabít, sám byl prý připraven zemřít.

Soudcovský talár
Zdroj: ČT24
Vydáno pod