Plzeň má trolejbusovou trať k Borským Polím

Plzeň – Nová trolejbusová trať přibyla po 22leté odmlce v Plzni. Vede od nádraží Jižní předměstí k Borským Polím. Po slavnostním otevření začne pravidelný provoz na nové trati v sobotu, jezdit po ní bude linka 15. Současně s jejím přesměrováním změní dopravní podnik od soboty vedení i dalších linek MHD.

Stavba trasy trvala déle než rok, začala loni v červenci. „Na novém úseku tratě bylo položeno 27 kilometrů napájecích kabelů, 20,5 kilometru trolejového drátu a postaveno 364 trakčních stožárů,“ řekl šéf střediska dopravní cesty dopravních podniků Josef Vracovský. Součástí trati je také bezobslužná měnírna na Karlově, výhybky jsou automaticky přestavovány po vyslání kódu trolejbusu.

Po otevření nové trati se změní trasování většiny trolejbusových linek. Linka 15 ve směru z Lobez nepojede na autobusové nádraží, ale bude pokračovat Koperníkovou ulicí k Borským Polím. „Z Folmavské ulice se pak spoje dělí tak, že zhruba polovina jich pojede na Novou Hospodu a druhá do Teslovy ulice, kde je dnes konečná autobusu,“ řekl projektový manažer dopravních podniků Jiří Kohout. Spoj pojede ve špičkách každých deset minut, mimo ně po 15 minutách.

Ve špičkách bude na Borská Pole jezdit ještě linka 17 z Doubravky a linka 18 z centrálního autobusového nádraží. Od soboty se změní také trasa linky 14 a docela nově začne jezdit linka 10 z Čechurovy na centrální autobusové nádraží, ve špičkách budou spoje zajíždět až do Černic, respektive do Skvrňan.


Zatímco trolejbusy svůj provoz rozšíří, trasy většiny linek plzeňských městských autobusů se zkrátí nebo jim alespoň ubude zastávek. Změna se dotkne linek 20, 21, 22, 24, 25, 26, 28, 29, 33, 34, 35, 39, 41 a 49. Nově bude zavedena linka 56 v trase Vinice – Město Touškov.