Náčelník generálního štábu ruské armády na návštěvě v Praze

Praha – Do Prahy přijel náčelník generálního štábu ruské armády Nikolaj Makarov. Šlo ale jen o zdvořilostní návštěvu, při jednání na ministerstvu obrany a generálním štábu nepadlo ani slovo o kontroverzních tématech, jako je výstavba řídícího centra protiraketové obrany v Česku ani o údajné ruské špionáži, kvůli které museli odejít tři vysoce postavení čeští generálové. Makarov u nás bude na návštěvě i zítra, kdy se chystá na návštěvu k vybraným armádním útvarům.

Muž číslo tři v ruské armádě jednal se zástupci českého ministerstva obrany o otázkách evropské bezpečnosti, situaci ve válkou zmítaném Afghánistánu i modernizaci vrtulníků ruské výroby. Nejprve se setkal s náměstkem ministra obrany Janem Fulíkem, odpoledne ho přijali ministr Alexandr Vondra a náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. „Řeč byla také o zkušenostech s pomocí vojáků obyvatelstvu při živelných katastrofách, povodních v Česku a ničivých požárech v Rusku,“ doplnil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. 

Česko by se mohlo podílet zejména na modernizaci ruských dopravních vrtulníků, protože máme jako jediná země NATO tuto licenci. Ostatní členové Severoatlantické aliance přitom mají těchto vrtulníků ve své výbavě několik stovek. „V současné době je zmodernizovaných pět strojů armády České republiky a připravuje se modernizace vrtulníků maďarské a bulharské armády,“ uvedl Pejšek. 

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Po zrušení radaru v Brdech se naše vztahy s Ruskem oteplily

Generál přijel v době, kdy na veřejnost pronikly informace o případu údajného ruského špiona Roberta Rachardža, kvůli němuž museli z armády nedávno odejít tři generálové. Majorka, která jim postupně vedla kancelář, prý totiž byla s Rachardžem v kontaktu, a generálové tak podle zpráv v médiích mohli představovat bezpečnostní riziko pro Česko. Špion později uprchl do Ruska.   

Obecně se ale vztahy Česka a Ruska zlepšily poté, co americký prezident Barack Obama zastavil výstavbu amerického radaru v Brdech. Teď se mluví o jiné formě obrany proti dalekonosným raketám. Prezidenti obou velmocí spolu také v Praze podepsali novou smlouvu o omezení jaderných arzenálů.

Vydáno pod