Dvakrát zatopeným Troubkám došla trpělivost, protipovodňový val si postaví samy

Troubky – Lidé v Troubkách už nechtějí čekat, až Povodí Moravy vybuduje protipovodňový val, a rozhodli se ho postavit sami. Obec zasáhly ničivé povodně už dvakrát – poprvé v roce 1997, podruhé letos na jaře. Místní založili iniciativu Troubky nově a jinak, najali stavební firmu a také se poradili se starousedlíky o tom, jak se vesnice na Přerovsku bránila vodě dřív.

Před třinácti lety byly dvoutisícové Troubky symbolem ničivé katastrofy. Velká voda si tu vyžádala devět lidských životů, srovnala se zemí více než polovinu domů. Letos už řádila méně, i tak způsobila škody za čtyři sta milionů korun. Místním už došla trpělivost, že se ani po takové době nic neděje. Stačí, aby dva dny pršelo, a už jsou všichni vyděšení. Val z hlíny, jílu a písku sice vesnici před takovou silou, jako před třinácti lety, nezachrání, letošní, padesátiletou vodu, by už ale zachytit měl. Podle člena troubecké protipovodňové komise Libora Nedbala nejde o nic jiného, než o obnovení selského valu, který už v minulosti v obci existoval.

Kdy se stavbou protipovodňových opatření na Bečvě začne samotné Povodí Moravy, zatím není jisté. „Celá věc je v řešení, v plánu je ohrázování celé obce, ale zatím k tomu nemůžu říct více,“ uvedla mluvčí Povodí Moravy Eva Grodová.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Nový val za více než milion korun zaplatí obec. Přispějí na něj nejspíš i sponzoři, kraj a také dárci, kteří poslali peníze na protipovodňové konto. Protipovodňová hráz bude místy vysoká až půldruhého metru a dlouhá 700 metrů. Dokončena bude začátkem září.

Ničivá povodeň v Troubkách v roce 1997
Zdroj: ČT24