Pospíšil představí plánované legislativní změny

Praha - Ministerstvo spravedlnosti představí detaily dvanácti reformních kroků, kterými chce zrychlit rozhodování českých soudů a zefektivnit práci soudců. Ministr Pospíšil už včera řekl, že hodlá zrušit laické přísedící u soudu. Cílem je zrychlit soudní řízení a ušetřit peníze. Dále by mělo dojít k novele trestního řádu týkajícího se korupce. Zákon by mohl platit od poloviny příštího roku.

Podle programového prohlášení se chce resort spravedlnosti v tomto volebním období vrátit k projektům, které započal Pospíšil již před loňským pádem vlády. Mezi hlavní plány úřadu patří prosazení nového občanského zákoníku, další elektronizace justice, zpřísnění podmínek pro jmenování soudců a přijetí nového trestního řádu a zákona o mediacích.

Zásadní kroky musí ministerstvo učinit i kvůli úsporám. Pospíšil chce od ledna 2011 zvýšit soudní poplatky. Ministr uznává, že nepůjde o populární krok, ale upozornil na to, že už se deset let nezvyšovaly a jsou relativně nízké.

Pospíšil představí plánované změny (zdroj: ČT24)

Omezení plateb advokátům pak Pospíšil vysvětluje tím, že pokud musí z jednoho balíku peněz, který se navíc o deset procent zkrátí, vyplácet soudce, vyšší soudní úředníky, zapisovatelky a advokáty, pak z hlediska společenské přijatelnosti jsou na tom právě advokáti nejlépe. Například díky tomu, že mají i své soukromé klienty.

Zrušení laických přísedících

Dalším z kroků by mělo být zrušení přísedících u soudu prvního stupně, tedy laiků bez právního vzdělání, kteří spolu s předsedou senátu rozhodují o vině a trestu. „Je velmi obtížné vysvětlit občanovi, že v jeho věci byl soudce profesionál přehlasován dvěma přísedícími laiky,“ řekl k tématu Pospíšil.

Podle ministra bude mít konečné slovo v případě odvolání vždy senát vrchních soudů, a to je podle něj zárukou, že kauza bude důkladně prozkoumána. Návrh zákona by rád poslal vládě ještě letos, aby už od poloviny příštího roku mohl platit.