Dopravní policie bude o posledním prázdninovém víkendu na nohou

Praha - Dopravní policie zvýší o posledním prázdninovém víkendu dohled na silnicích. Kvůli návratu lidí z dovolených se totiž očekává hustší provoz a víc nehod. Dopravní policisté chtějí posílit i dohled v blízkosti velkých nákupních center, kde bude kvůli začátku školního roku velký nápor lidí. V Praze bude mít dopravní policie k dispozici i vrtulník.

„Během posledního prázdninového víkendu policisté na celém území republiky provedou zhruba 110 dopravně bezpečnostních akcí. Zaměří se na dodržování stanovených předpisů, mj. na požívání alkoholu ze strany řidičů, rychlost jízdy či technický stav vozidel. Zvýšený dohled nad silničním provozem bude trvat i příští týden, neboť ve středu začíná nový školní rok, se kterým souvisí zvýšený pohyb dětí v okolí škol,“ uvedl Jaroslav Ibehej z Policejního prezidia České republiky. „Obecně lze říci, že se zaměříme na hlavní tahy čili dálnice, rychlostní komunikace a silnice I. a II. třídy,“ doplnil Ibehej.

„Dosavadní výsledky ukazují, že policie má dobrou taktiku v rámci svých možností,“ uvedl dopravní expert Robert Šťastný. „Řidiče musíme vychovávat,“ doplnil Šťastný.

Podle Šťastného je dobré pro cestu určitě použít dálnici, protože je to stále nejbezpečnější dopravní prostor. Vhodné je dodržovat i stejnou rychlost a tím tak uspořit i palivo.

Ke snížení nehodovosti o posledním prázdninovém víkendu by měl přispět i nový interaktivní pořad Autoškola národa, který Česká televize bude vysílat v sobotu od půl deváté večer. Diváci si budou moci doma u televize sami otestovat své řidičské schopnosti.

Nejvíce lidí v posledním prázdninovém víkendu zemřelo na silnicích v roce 2004, kdy zahynulo 21 lidí, nejméně pak v roce 2006 - tři. Loňský konec prázdnin nepřežilo o víkendu 6 osob. Podle předběžných policejních statistik letos zahynulo při nehodách od začátku prázdnin 146 lidí. Vloni za oba dva prázdninové měsíce zemřelo na silnicích 150 lidí.

Vydáno pod