ČSSD vyzývá členy: Méně mluvte a více pracujte!

Praha - Politické grémium ČSSD vyzvalo členy a funkcionáře strany, aby si neposílali vzkazy přes média a soustředili se na blížící se volby a opoziční práci. Na dnešním brífinku to oznámil úřadující předseda strany Bohuslav Sobotka. Ve vedení strany v posledních dnech totiž vypukly spory a vzájemné slovní přestřelky, zejména mezi hejtmany Davidem Rathem a Michalem Haškem.

Například jihomoravský hejtman Hašek, který kandiduje na příštího předsedu strany, v pondělí obvinil svého středočeského kolegu a spolustraníka Davida Ratha, že vyvolává ve straně rozkol a nazval ho krakenem. Rath naopak jeho výrok označil za „hulvátský“. Hašek ve čtvrtek vyzval ke stranické jednotě. Vnitrostranické diskuse podle něj patří na vnitrostranickou půdu a napadání stranických kolegů v médiích je nepřijatelné. Rath předtím v tisku obvinil své stranické kolegy, že to byli oni, kdo straně prohráli volby.

Sobotka dnes také zdůraznil, že prostor pro politickou diskusi o personálních věcech i směřování strany bude na okresních a krajských konferencích, které začnou ve druhé polovině podzimu. Sjezd strany, kde by se měl volit nový předseda, se má uskutečnit v březnu příštího roku.

Řekli na brífinku ČSSD:

Sobotka: Pokud máme různé názory, a to je normální, že v lidském kolektivu jsou rozdílné názory, pak o nich budeme debatovat na půdě sociální demokracie.

Rath: Energii budeme soustřeďovat k tomu, co dělá vláda, respektive na to, s čím zásadně nesouhlasíme. Je tam celá řada významných témat, jako je například snižování platů ve veřejné sféře.

Hašek: Budeme to dělat společně.

Mluvčí Blechová potvrdila odchod z ČSSD

Kateřina Blechová dnes definitivně potvrdila, že ke konci srpna odchází z funkce mluvčí ČSSD. Jméno jejího nástupce zatím není známé. Z funkce odejde také nynější vedoucí tiskového oddělení Lidového domu Ondřej Macura, ale až po podzimních senátních a komunálních volbách. „Je to moje osobní rozhodnutí a udělala jsem ho už před sněmovními volbami,“ řekla na dnešní tiskové konferenci Blechová. V hektické předvolební době prý odcházet nechtěla. „Ve své další profesní kariéře chci zůstat mimo politiku,“ dodala.

Macura je také rozhodnut z funkce odejít. „Mám tu ale nějaké věci, které musím dokončit,“ poznamenal. Proto plánuje odchod až po volbách připravovaných na 15. a 16. říjen. Ze skupiny lidí, kteří se v ČSSD starali o komunikaci s médii, už po faktickém neúspěchu sociální demokracie v květnových parlamentních volbách odešel tehdejší šéf týmu Petr Dimun. Od července jej nahradil osmadvacetiletý Martin Ayrer.

Vydáno pod