Pospíšil chce, aby soudci končili s praxí dříve

Praha - Věková hranice pro výkon funkce soudce by se měla snížit na 65 let namísto současných 70 let. Návrh hodlá Jiří Pospíšil předložit do konce roku. Takovou představu má vedle dalších ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), své priority dnes představil novinářům. Počet soudců by se už neměl zvyšovat, ale naopak klesat, dodal Pospíšil. V jeho pohledu na rezort je potřeba vyjít vstříc generační obměně v soudnictví, zvyšovat by se podle jeho představ měl počet administrativních pracovníků, především počet asistentů soudce a vyšších soudních úředníků.

Mezi hlavní úkoly v reformě justice považuje Pospíšil odlehčení soudům, které jsou podle něj nyní přetížené. Ministerstvo kvůli tomu hodlá třeba přenést odpovědnost za exekuce zcela na soukromé exekutory. Vzhledem k citlivosti by však výjimku tvořily exekuce týkající se dětí, za ty by i nadále odpovídaly soudy. „Naším cílem je snížit nápor na české soudy, Česká republika je jednou z mála zemí Evropské unie, kde každý rok narůstá množství případů, které soudy řeší, a to obrovskou měrou,“ konstatoval ministr Pospíšil.

Prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník:

„Pokud by mělo dojít k takovému snížení, pak povinnost skončit v pětašedesáti letech, by měla být něčím kompenzována. V žádném jiném povolání není věková hranice tak přísně nastavena, že se daný odborník už nemůže dále věnovat své práci. Odcházející soudce si v pětašedesáti letech bude stěží otevírat advokátní kancelář…“

Jiří Pospíšil o možnosti zapojit do odklízení škod po povodních vězně:

„Jsme v tuto chvíli schopni poslat až 200 vězňů, kteří by v záplavových oblastech mohli pracovat. Dáváme to jako obecnou výzvu, říkal jsem to i hejtmanům, a budeme čekat, zda na naši výzvu obecní samosprávy zareagují.“

Pospíšil rovněž chce zrušit laické přísedící na soudech první instance. Odpovědnost za rozhodnutí by tak měl pouze „soudce profesionál“, kterého by nemohli přehlasovat laičtí přísedící. Pospíšil chystá také například novelu insolvenčního zákona, nový občanský zákoník a nový samostatný zákon o obětech trestných činů. „Působení na ministerstvu spravedlnosti spojuji se dvěma klíčovými okruhy v oblasti legislativy – s občanským zákoníkem a se zákony, které mají posílit práva obětí trestných činů,“ zdůraznil ministr.

Podražit mají soudní poplatky

Ministr spravedlnosti plánuje také zvýšení soudních poplatků, po deseti letech tak zdraží základní poplatek o 400 Kč. „Mohlo by nám takové zvýšení přinést zhruba 200 až 250 milionů korun, samozřejmě že nechceme poplatky zvyšovat plošně,“ uvedl Pospíšilův náměstek Pavel Kasík. Prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník podotkl, že zvýšení soudních poplatků nebude překážkou přístupu ke spravedlnosti, sociálně slabým totiž zůstane zachována možnost osvobození od poplatků.

Zasadit se chce třeba i o to, aby dětští vrazi byli pod celoživotní kontrolou státu a v případě velké nebezpečnosti mohli být celoživotně izolováni. Omezit by se měla také působnost Nejvyššího soudu, který je nyní podle Pospíšila zavalen přílišným počtem případů, mnohdy zcela banálního charakteru.