Policie na konci prázdnin cílí na mladistvé konzumenty alkoholu

Praha - Policie odstartovala mimořádnou akci, při které chce během posledních prázdninových dní kontrolovat, zda mladiství popíjejí v restauracích alkohol. První noční kontroly vyzněly pozitivně, podle policejních statistik ale konzumace alkoholu mladistvými přibývá.

„Zjistili jsme, že zhruba o tisíc až tisíc sto se v této oblasti zvýšil počet zjištěných přestupků, kdy mladiství požívají alkohol,“ říká ředitel pořádkové policejní služby Petr Sehnoutka. Karel Molák z jihomoravské policie pro ČT24 dodal, že se policisté zaměřují na nedovolené podávání alkoholu mladistvým v provozovnách.

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil:

„V současnosti je to tak, a ukazuje se to i na číslech, že opíjení mladistvých se považuje za normální. Šetnáctiletý si tím musí projít, doma si to odzvrací a takhle to má být a všichni s tím počítáme.“

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Akce je podle Sehnoutky jiná v rozsahu a v koordinovaném postupu po celé republice. Oproti prvnímu pololetí loňského roku mladistvých konzumentů alkoholu přibylo o víc než 12 procent. Celkem jich bylo téměř 10 tisíc. Česká mládež si navíc ve vztahu k alkoholu připisuje další evropské prvenství - ve zkušenosti s pravidelným opíjením šestnáctiletých válcuje evropské vrstevníky poměrem 68 % ku 38 %.

Policisté budou v rámci akce podniky kontrolovat až do 1. září, potom výsledky kontrol vyhodnotí a do poloviny září s nimi seznámí veřejnost. Výsledky očekává i rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky, která z nich hodlá vycházet v dalších opatřeních. „Musí vzniknout nějaké edukativní materiály do škol, je potřeba udělat veřejné kampaně, které budou říkat: ´Pozor, je to rizikovější, než si myslíte´,“ upozorňuje národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Plán zahrnuje i případné zpřísnění legislativy vůči provozovatelům restaurací.