Dálnici D1 u Rousínova blokovaly nehody, vytvořily se kolony

Brno - Nejméně šest Poláků se zranilo dnes odpoledne při vážné dopravní nehodě na 217. kilometru dálnice D1 nedaleko Rousínova. Jedna žena se zranila těžce, vrtulník ji transportoval do Fakultní nemocnice Brno. Dvě související nehody v obou směrech zablokovaly dopravu na dálnici na dlouhé desítky minut.

Ve směru z Brna do Vyškova byla dálnice průjezdná přibližně od 16:00. V podvečer policisté otevřeli i směr na Brno. „Obnovený provoz ve směru na Brno je v dané lokalitě po necelých pěti hodinách opět plynulý,“ uvedl policejní mluvčí Petr Nečesánek.

Jednotlivé složky záchranného systému udávají různé informace o počtu zraněných a závažnosti jejich stavu. Čísla se pohybují mezi šesti, které uvádí zdravotnická záchranná služba, a osmi. Podle Nečesánka se nejvážněji zranila žena z Polska, která cestovala v mikrobusu. Podle dostupných informací přišla o nohu.

Reportáž Petra Malého (zdroj: ČT24)

Složitou situaci na dálnici odstartoval krátce po 13:00 požár osobního auta ve směru na Vyškov. Když řidič viděl plameny šlehající z motoru, zastavil v odstavném pruhu a utekl. Požáru si podle mluvčího hasičů Jaroslava Haida všiml řidič auta odtahové služby, který jel v protisměru. Zastavil, chtěl vystoupit, přeběhnout dálnici a pomoci s hašením. V tu chvíli však do jeho auta narazil polský mikrobus, jehož řidič se zřejmě plně nevěnoval řízení.

V mikrobusu bylo devět Poláků. „Do zdravotnických zařízení ve Vyškově a v Brně jsme postupně po ošetření v terénu odtransportovali celkem šest zraněných, zejména se středně těžkými zraněními,“ uvedl mluvčí jihomoravské záchranky Radek Turin.

V obou směrech se hned po nehodě začaly tvořit kolony dlouhé až několik kilometrů. Ve směru na Brno policie dopravu odkláněla na 226. kilometru. Auta jezdila po staré silnici mezi Vyškovem a Rousínovem.

Vážná nehoda se stala také na silnici nedaleko Tvarožné na Brněnsku mezi Jiříkovicemi a Rohlenkou - známým odpočívadlem a restaurací na dálnici D1. Srazila se dvě osobní auta. V místě se tvořily dlouhé kolony.