Na dokončené části silnice R6 se u Jenišova sesula část náspu

Karlovy Vary - Na nedávno dokončeném úseku nové rychlostní silnice R6 u Jenišova na Karlovarsku se sesula část svahu nad úsekem ve směru do Karlových Varů. Přestože byla tato silnice otevřena pro běžný provoz před dvěma měsíci, je nyní polovina vozovky uzavřena a omezení potrvá předběžně do 4. září. Zatím není jasné, proč se stovky metrů krychlových zeminy sesunuly k vozovce, uvedl krajský šéf Ředitelství silnic a dálnic Radomil Havrda.

Přesné příčiny sesuvu poblíž silničního viaduktu budou podle Havrdy známy teprve po provedení diagnostiky místa. Není vyloučeno, že svou negativní úlohu sehrálo velmi deštivé počasí z posledních týdnů. Uvedl, že vegetace, jež by měla působit jako stabilizační prvek a zeminu na svahu držet, za krátkou dobu ještě terénem neprorostla.

Sesutý svah znovu vytvaruje do původní podoby těžká mechanizace, vlastní těleso komunikace by podle Havrdy patrně nemělo být porušeno. Řidiči musí počítat s komplikací v podobě převedení dopravy do jediného pruhu.

Problémy na stavbě rychlostní R6 se letos vyskytly už jednou, a to krátce po otevření nového úseku mezi Tisovou a Kamenným Dvorem na Sokolovsku. Přestože po silnici jezdily automobily jenom krátce, na několika místech se začal povrch silnice vlnit a stavební firma ho musela opravovat. Náklady se pohybovaly kolem 1,5 milionu korun.

Zvlněná silnice
Zdroj: ČT24