Do Strakonic se sjeli dudáci z celého světa

Strakonice - Ve Strakonicích začal včera průvodem dudáckých kapel 19. ročník Mezinárodního dudáckého festivalu, který potrvá až do neděle. Sjelo se na něj kolem tisícovky účinkujících z 15 evropských zemí, například ze Skotska, Turecka nebo Francie. Divákům se představí 35 souborů od dětských po dospělé. Partnerem festivalu je Česká televize, záštitu převzal prezident Václav Klaus.

Průvodu hudebníků v ulicích města přihlíželo několik tisíc diváků. Klaus sledoval defilé dudáckých skupin z balkonu strakonického hradu. K městu má prý blízký vztah. Novinářům řekl, že tu má řadu příbuzných a město zná. Folklor podle něj patří k České republice i její kultuře. „Držme si ho (folklor), nedívejme se pouze na nejposlednější hity televizního kanálu, dívejme se i trošku dozadu, na ten folklor,“ řekl Klaus.

Podle organizátorů by lahůdkou festivalu měly být večerní koncerty v letním kině, kde budou hrát ty nejprestižnější zahraniční soubory. Dudy se lidem představí nejen v rámci folklorních souborů, ale i v jiných žánrech, například v historických či rockových skupinách. Pro příznivce vážné a duchovní hudby jsou připraveny dva koncerty v sobotu, jeden v kostele sv. Markéty a druhý v domě kultury, který předvede neobvyklé spojení dudáků s filharmoniky. Součástí festivalu je i Evropské setkání výrobců dud. Na neděli pak organizátoři chystají další průvod městem.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Strakonický Mezinárodní dudácký festival se poprvé konal v roce 1967, pořádán je jednou za dva roky. K pravidelným účastníkům patří skotští dudáci, někteří z nich jezdí do Strakonic skoro třicet let. Podle nich patří jejich čeští kolegové ke špičce.

Vydáno pod