Vojáci půjdou poprvé v historii ČR demonstrovat

Praha - K demonstraci policistů a hasičů proti plánovaným vládním úsporám se 21. září připojí také vojáci. Potvrdil to šéf policejních odborářů Milan Štěpánek a vojákyně, která účast svých kolegů na podzimních protestech v hlavním městě zařizuje. Proti snížení platů příslušníků armády vznikla na internetu petice. Její autoři chtějí dokument s podpisy předat předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavě Němcové (ODS). Účast na demonstraci zvažují také civilní zaměstnanci armády. Podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška nemůže vojákům účast na demonstraci v době jejich osobního volna nikdo zakázat.

Vojáci nemají vlastní odborovou organizaci, proto kontaktovali policisty, kteří jim účast na demonstraci sami nabídli. Příslušníci armády se k protestní akci organizují na Facebooku. Skupina „Proti snížení platů v armádě“ má v současnosti asi 9 500 členů, přičemž vojáků v činné službě je v letošním roce 23 tisíc. „Nejsme žádný oficiální subjekt a komunikujeme pouze přes Facebook. V armádě žádné oficiální skupinky nebo odbory, které by účast na demonstraci organizovaly, nejsou,“ uvedla nadrotmistryně, která si nepřála zveřejnit své jméno. V armádě se podle ní vše organizuje ze dne na den, proto neví, kolik vojáků se nakonec zúčastní.

Účast vojáků na demonstraci je v historii ČR ojedinělá

Vojáci se chystají demonstrovat v ulicích (zdroj: ČT24)

Vojáci mají zakázáno stávkovat. „Demonstrovat ve svém osobním volnu a bez uniforem ale můžeme,“ uvedla vojákyně. Někteří její kolegové se prý bojí plánovanou účast na demonstraci přiznat, i proto se účastníci protestu nikde oficiálně neevidují. Podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška nemůže vojákům účast na demonstraci v jejich osobním volnu nikdo zakázat: „Shromažďovací právo vojáků v jejich osobním volnu není legislativně nijak omezeno. Podle zákona o vojácích z povolání se ale musí chovat i mimo službu tak, aby neohrozili vážnost a důvěryhodnost ozbrojených sil.“

Účast vojáků na demonstraci je v historii samostatné České republiky ojedinělá. Někdejší náčelník generálního štábu Jiří Šedivý si nepamatuje, že by vojáci po roce 1989 a tím méně za existence profesionální armády k podobnému kroku přistoupili. „Není to dobrá věc,“ zdůraznil Šedivý, který také připomněl, že vojáci od státu dostávají i po odchodu z činné služby výsluhový příspěvek a jsou tak ve zcela jiné pozici než jiní státní zaměstnanci.

Obrana musí v příštím roce stejně jako ostatní resorty ušetřit 10 procent na platech, stejnou částku na provozních a pět procent na investičních výdajích. Průměrná mzda vojáka je v letošním roce asi 24 676 korun, průměrná mzda v Česku byla v prvním čtvrtletí letošního roku 22 748 korun. 

Čeští vojáci
Zdroj: ČT24