Pitr zůstává ve vazbě, švýcarský soud jeho stížnost zamítl

Bern - Český podnikatel Tomáš Pitr zůstává nadále ve vydávací vazbě, švýcarský nejvyšší soud totiž zamítl jeho stížnost proti vazbě. Švýcarská strana také nadále posuzuje žádost o Pitrovo vydání, kterou podalo 9. srpna české ministerstvo spravedlnosti. Zatím ale není jasné, zda bude podnikatel vydán. Pitra zadrželi policisté 27. července v alpském středisku Svatý Mořic.

Tomáš Pitr byl v roce 2006 pravomocně odsouzen za daňové delikty k pětiletému vězení. Do věznice nenastoupil a od června 2007 se podle dostupných informací skrýval v cizině. Letos byl pak pravomocně odsouzen k souhrnnému šestiletému vězení v souvislosti s podezřelými obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny. Pitr se spolupachatelem vyvedli akcie obou firem ze společnosti Agrocredit a způsobili škodu přes 700 milionů korun. 

Pitrův advokát už dříve uvedl, že Česko porušuje právo jeho klienta na spravedlivý proces a požaduje podnikatelovo vydání kvůli tomu, aby poskytl státním orgánům informace, kterými podle nich disponuje. Pitr prý nadále trvá na své nevině, ve Švýcarsku prý pobýval z obavy o svůj život a čekal tam na vyřízení „opravných prostředků“ ve svých trestních kauzách.