Povodně už na severu Čech nehrozí, hladiny klesají

Praha - Hladiny řek v severních Čechách, které po nočních deštích stouply, se do dnešního večera vrátily většinou k normálnímu stavu. V Libereckém kraji zůstal první povodňový stupeň už jen na Smědé a Řasnici u Frýdlantu a i jejich hladiny dál klesají. Navzdory varování hydrometeorologů voda tentokrát nenapáchala téměř žádné škody. Hasiči museli čerpat vodu ze sklepů v Hrádku nad Nisou a Višňové, kde stále ještě likvidují následky nedávné povodně. Také museli odstraňovat jeden padlý strom.

Od dnešní půlnoci vystoupaly na první stupeň, bdělost, čtyři řeky, z toho tři v Libereckém a jedna v Ústeckém kraji. Na Řasnici ve Frýdlantu, Smědé v Předláncích a Malém Labi v Horním Lánově byl přechodně i druhý stupeň.

Český hydrometeorologický ústav ráno zmírnil své páteční varování před záplavami, protože déšť na většině území ustával. V následujících 24 hodinách by mělo pršet jen ojediněle, spadnou maximálně dva až tři milimetry srážek.

Liberecký a Ústecký kraj povodně silně zasáhly 7. srpna. V Libereckém kraji postihly více než třetinu obcí a napáchaly škody za pět miliard korun. Ústecký kraj vyčíslil škody na 1,5 miliardy.