Bez funkce a vyššího platu je v Senátu jen málokdo

Praha – Téma omezení výborů a placených funkcionářů, které ušetří státní kase, znělo po volbách celou Poslaneckou sněmovnou. Výsledek ale skončil daleko za očekáváním. V Senátu není situace o moc lepší. Předsedů je v něm čtvrtina. A nejrůznějších místopředsedů s patřičným příplatkem dokonce téměř polovina. Řada senátorů proto slibuje, že po volbách funkce omezí. Ve sněmovně ale takové sliby skončily rekordním počtem: 83 místopředsedů.

S vyšší funkcí přichází i vyšší plat. Dělat pouze řadového senátora s příjmem 61 tisíc korun hrubého se tak chce jen málokomu. Funkci předsedy výboru, komise nebo klubu zastává v horní komoře 21 lidí, kteří si tím měsíčně přilepší o 25 tisíc. Každý z různých místopředsedů má navíc 13 tisíc korun. V Senátu má přitom takovou funkci skoro každý druhý. Jen ve výborech jich sedí dvaatřicet.

V devítičlenném výboru pro Evropskou unii jsou místopředsedové čtyři, v o něco málo početnějších výborech pro zahraničí a zdravotnictví jsou také čtyři. A hospodářský výbor má místopředsedů dokonce pět. Podle senátora a předsedy Ústavně-právního výboru Jaroslava Kubery (ODS) lpí totiž všichni na poměrném zastoupení: „To pak vede k tomu, že má výbor tři nebo čtyři místopředsedy.“

Reportáž Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

V čele horní komory budou místo pěti místopředsedů jen čtyři

Senátoři nyní slibují, že po volbách funkce omezí. Přiznávají, že by se bez početného vedení ve výborech obešli a práci výborů by to výrazněji neomezilo. „Z titulu náplně se těmto věcem musíme věnovat,“ řekl ČT předseda hospodářského výboru Jan Hajda (ČSSD). Zatím je ale jisté pouze to, že v čele horní komory budou místo pěti místopředsedů jen čtyři. „Těch pět bylo kvůli předsednictví, protože na úrovni parlamentu byla poměrně výrazná agenda,“ uvedl předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

Senát musí letos uspořit 24 milionů korun. Šetřit chce mimo jiné na opravách budov, nákupu aut a počítačů. Škrty se nevyhnou ani cestovnému. Oproti poslancům ale senátoři létají minimálně. Letos letěli jen třikrát. Jednou senátorka Liana Janáčková (BEZPP), dvakrát její ostravský kolega Petr Guziana (ČSSD).

Vydáno pod