Dárců spermatu je v Česku málo. Jsou nevhodní nebo odcházejí do zahraničí

Praha - V Česku je nedostatečný počet dárců spermií. Při zvyšující se neplodnosti mužů začíná být velkým problémem sehnat vhodného dárce. Průměrně z deseti zájemců vyhoví méně než jeden. Stále více potřeba jsou navíc i z důvodu, že potíže s plodností začínají být v Česku spíše záležitostí mužů než žen. Někteří dárci dokonce utíkají do sousedních zemí, především do Rakouska a Německa. Tam za odběr dostanou až 500 eur, v Česku jen maximálně 1 500 korun.

„Není příliš velká vůle ze strany mužů darovat, a i když už se u nás hlásí, tak bohužel akceptujeme tak jednoho nebo dva z deseti,“ uvedl vedoucí lékař Sanatoria reprodukční medicíny v Praze-Hodkovičkách Tonko Mardešić. Navíc se stává, že i když dárce vyhoví, jeho spermie nesnesou zmrazení.

Problémem je i to, že lidé darují sperma s vidinou lepšího výdělku v zahraničí. Jenže v Německu nebo v Rakousku není darování spermií anonymní. „Dárce si musí uvědomit, že když daruje v Německu, tak se může stát, že za 15 let za ním dítě přijde, že ho chce poznat, což může vést k právním důsledkům,“ upozornil vedoucí lékař plzeňského institutu reprodukční medicíny Petr Uher.

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

V Česku lze anonymitu prolomit, jen pokud to vyžaduje vážný zdravotní stav dítěte. Informace o dárcích se archivují 30 let. Nefunguje ani to, když si pár přivede svého dárce. Jediné, co si páry mohou vybrat, je krevní skupina nebo vzhled dárce. „Podle typu člověka, tzn. barva očí, barva vlasů, výška, váha – plus minus jestli je to světlý nebo tmavý typ, ale že by si mohli diktovat, zda má hudební sluch, to samozřejmě ne,“ uvedla vedoucí embryoložka Ústavu pro matku a dítě Jana Rutarová.

Centra asistované reprodukce přiznávají, že muži darují sperma hlavně pro peníze, celých 90 procent z nich jsou studenti vysokých škol. Požadavky na dárce jsou stanovené zákonem. Vedle kvality spermatu se zkoumají i genetické a pohlavní nemoci. Z etického hlediska může jeden dárce přispět k narození maximálně 10 dětí.

Požadavky na dárce spermatu
Zdroj: ČT24