Děti ze zkumavky se sešly v zoo

Praha – V posledních letech přibývá párů, které mají problémy s plodností. Ročně díky umělému oplodnění tak přijdou na svět stovky dětí. Překvapivě bývá chyba většinou spíš na straně mužů. Tak zvané děti ze zkumavky se dnes po roce opět potkaly v pražské zoologické zahradě – dorazilo jich více než 600. Umělé oplodnění není dnes už nic neobvyklého. Přesná čísla sice neexistují, odhad ale je, že čtyři procenta ze všech ročně narozených dětí jsou ze zkumavky.

„Vývoj po porodu i během těhotenství je srovnatelný. Rozhodně nelze říct, že jsou nějakým způsobem jiné, možná právě v té asistované reprodukci, tam, kde to nejde, jsou děti o něco víc chtěné, tak se jim možná věnuje i ta péče o trošku víc,“ vysvětluje primář Centra asistované reprodukce v Praze Milan Mrázek.

Párů, které nakonec vyhledají odbornou pomoc, přibývá – stejně jako míst, kde k umělému oplodnění dochází. Zatímco v minulosti měly problémy s plodností hlavně ženy, teď je situace opačná. „Řekl bych, že tak kolem 30-50 procent je primární příčina na straně muže,“ dodal primář.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)