Dovolená s rychlopasem je riskantní, může skončit i zatčením

Praha – Takzvané rychlé pasy vydávané v České republice za 1 500 korun můžou často cestovatelům místo pomoci v nouzi přinést další potíže. Platí totiž jen půl roku a velká většina zemí vyžaduje, aby doklad platil ještě šest měsíců po návratu z cesty. Například v Thajsku vás při pokusu o překročení hranic s tímto pasem mohou i zatknout. Ministerstvo vnitra proto nyní zvažuje vydávání e-blesk pasů s biometrickými údaji a platností jeden rok.

Situace, kdy člověk na poslední chvíli objeví v cestovním pasu prošlou platnost, se objevují pravidelně. „Skoro každý pátek, kdy je zavřeno, nám lidé volají, jestli jim nemůžeme udělat pas, protože jedou v sobotu ven. Tak jim pochopitelně vyhovíme a pas uděláme,“ popsal běžnou praxi Tomáš Smrček z Úřadu městské části Praha 4.

Problematickou půlroční platnost nařídila ministerstvu EU

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

V řadě zemí ale mohou lidé s takovým pasem narazit. Pokud není do země potřeba vízum, může se stát, že skončí na hranicích. „Pokud to budou brát někde radikálně, například v Thajsku, tak vás při pokusu o překročení hranic s tímto pasem mohou i zatknout,“ upozornil Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří. Vedle krátké doby platnosti totiž rychlopasy nemají strojově čitelné údaje ani biometrické prvky, a tak jsou snáze padělatelné. Své zkušenosti z Thajska má i zpěvák a moderátor Vladimír Hron: „Na dovolenou jsme prostě neodletěli, protože bych skutečně patrně asi skončil ve vězení. Kolegovi se to stalo, musel jsem proto dovolenou asi o měsíc odložit.“

Problematickou půlroční platnost nařídila ministerstvu vnitra Evropská unie. Do roku 2015 teď sama chce pasy bez strojově čitelných údajů úplně zrušit. Jako alternativu v řadě zemí nepoužitelných rychlých pasů s půlroční platností proto ministerstvo zvažuje vydávání e-blesk pasů, které obsahují biometrické údaje a platí jeden rok. Kvůli všeobecným úsporám se ale jejich vydávání pravděpodobně zbrzdí.

Cestovní pas
Zdroj: ČT24
Vydáno pod