Poslední prázdninový víkend - 8 mrtvých

Praha – O posledním prázdninovém víkendu zahynulo na českých silnicích osm lidí, z toho čtyři na Benešovsku. Bilance konce srpna tak bude letos horší než loni, kdy zemřelo při haváriích pět lidí. Většinou nepříliš hustý provoz dnes odpoledne zkomplikovala zejména nehoda na hlavním tahu z Tábora do Prahy, kvůli níž stáli řidiči v dlouhých kolonách. Policisté kvůli očekávanému návratu lidí z dovolených během víkendu zesílili bezpečnostní kontroly. Zácpy se zřejmě víc než českých silnic dotkly dopravy v Německu. Policie varuje všechny řidiče, aby si proto na cestě dávali pozor. A to i přesto, že letos prázdniny končí až v úterý, a tak mají na návrat ještě dva dny. Za posledních deset let byl nejhorší poslední prázdninový víkend v roce 2004, kdy zemřelo 21 lidí. Naopak nejméně lidí zahynulo při dopravních nehodách před čtyřmi lety, domů se jich tehdy nevrátilo šest.

Na Benešovsku se dnes odpoledne staly dvě tragické nehody. U Bystřice nepřežil cestující srážku dvou osobních aut, dva další lidé přitom byli těžce zraněni. Za Českým Šternberkem pak zemřel motorkář sražený autem. Tragická havárie zastavila provoz na silnici mezi Táborem a Benešovem už v sobotu, kdy u Olbramovic po čelní srážce dvou aut zemřeli dva lidé. Další čtyři cestující byli zraněni. V pátek zahynuli na silnicích čtyři lidé.

Podle posledních informací je provoz na českých silnicích a dálnicích plynulý, bez větších problémů. Kolony jsou zatím jen ve Voticích na Benešovsku, na hlavní silnici směrem z Tábora na Prahu. Více aut je samozřejmě na hlavních tazích a na příjezdech do větších měst, včetně Prahy, kde už delší dobu probíhají stavební práce kvůli napojení obchvatu.

Vstup Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Smutná čísla mají i letošní prázdniny. Od začátku prázdnin stály dopravní nehody život kolem 180 lidí. Vůbec nejtragičtější byly prázdniny v roce 2003 s více než 280 mrtvými, nejpříznivější čísla zaznamenaly loňské prázdniny se 150 zabitými. Podle policie lidé nejčastěji o prázdninách bourají kvůli nesprávnému způsobu jízdy, nedání přednosti a velké rychlosti.

Počasí je tento víkend řidičům spíše příznivě nakloněno – nejsou vedra ani vydatné srážky. Jen na severovýchodě Německa zůstávají po pátečních přívalových deštích neprůjezdné některé silnice v Dolním Sasku a Severním Porýní-Vestfálsku, jsou zaplavené vodou, bahnem a kamením. Jde ale vesměs jen o trasy regionální důležitosti.