Řidiči v Autoškole národa propadli

Praha – Více než tři čtvrtiny lidí, kteří se o víkendu účastnili soutěže České televize Autoškola národa, by v reálu přišly o řidičský průkaz. Alarmující výsledek ukazuje, že čeští řidiči nezvládají dopravní předpisy, o právo řídit by přišlo 11 tisíc ze 14 tisíc zúčastněných. Pouhých šest procent by pak zůstalo v limitu dvanácti trestných bodů. Celkem pořad sledovalo 650 tisíc lidí, přímo do sms soutěže se zapojilo 30 tisíc lidí, ovšem jen 14 tisíc odpovědělo ve správném tvaru.

„Je vidět, že řidiči neznají pravidla defenzivní bezpečné jízdy. Nepředvídají, vidí před sebou jedno auto a neberou v úvahu, že před ním jsou další, že jim někdo může vjet z vedlejší silnice do cesty. Češi rádi riskují, to bylo patrné,“ komentuje výsledky šéf dopravní policie Leoš Tržil pro MF Dnes. Nejčastějším přestupkem, který by byl trestán odebráním řidičáku, totiž bylo riskantní předjíždění. Největší počet lidí pak chyboval ve způsobu najíždění připojovacím pruhem na dálnici.

Tristní výsledek českých řidičů potvrzuje fakt, že na všech dvacet otázek dokázalo správně zodpovědět pouze 27 diváků, tedy 0,2 procent. Mnozí soutěžící si stěžovali, že na promyšlení odpovědi bylo málo času, že se často spletli. Podle jednoho z konzultantů pořadu šéfinstruktora polygonu Most Jiřího Patery to bylo však schválně: „Takhle to na silnici je – na rozhodnutí máte pouze sekundy. Lidé umějí vyplnit jen testy autoškoly a naučí se modelové křižovatky, ale reálné situace nedokážou zvládnout. Proto také na cestách platí často právo silnějšího.“

Autoškola národa (zdroj: ČT24)

Ženy i muži dopadli podobně

Jako liché se ukázaly vžité předsudky, že muži řídí lépe než ženy. V Autoškole národa dopadla obě pohlaví víceméně stejně špatně – žen neprošlo testem 80 procent, mužů 77.

„Je důležité vysvětlit, jakým způsobem jsme otázky vyhodnocovali. U železničního přejezdu (na němž nebliká červené světlo) bylo správně za c) - tedy že musím zpomalit na 30 kilometrů v hodině a rozhlédnout se. Nicméně pokud někdo dal za b) – tedy že před přejezdem musí zastavit, o řidičák nepřišel, jen o správnou odpověď. Jestliže ovšem volil za a) – tedy že může normálně jet, což bylo v tomto případě podle tachometru 50 km/h, papíry jsme mu sebrali, přesně podle vyhlášky,“ popisuje logiku soutěže její duchovní otec Pavel Buršík.

Průměrná pokuta v Kč

Celkem - 18 900

Muži - 18 100

Ženy - 20 200

15 - 25 let - 17 400

25 - 29 let - 18 100

60 let a více - 23 100

Test televize veřejné služby ze znalostí pravidel silničního provozu si nenechalo ujít 654 tisíc diváků starších patnácti let (tzn. sledovanost 7,4 % při podílu na publiku 21,11 %). Počet diváků, kteří pořad sledovali alespoň 3 minuty nepřetržitě, dosáhl hodnoty 1 milion 356 tisíc dospělých.