ČSSD a lidovci podepsali v Brně koaliční smlouvu

Brno - Jihomoravští sociální demokraté a lidovci dnes v Brně podepsali novou krajskou koaliční smlouvu. Dohodli se v ní, že na příštím zasedání zastupitelstva zvolí novou krajskou radu, kde bude mít ČSSD šest a KDU-ČSL pět zástupců. Hejtmanem zůstane Michal Hašek (ČSSD), každá ze stran bude mít dva náměstky. Do června v kraji vládla koalice ČSSD s ODS. Občanští demokraté z ní odešli kvůli nesouhlasu s tím, že Hašek kumuluje funkce, stal se totiž i poslancem.

Koaliční smlouva obsahuje i rozpis odpovědností jednotlivých radních. V bývalé koalici měl Hašek dva náměstky, nově jejich počet narostl na čtyři. Hašek má jako hejtman na starosti rozpočet, investice, vnější vztahy a majetek. Jeho první náměstek Stanislav Juránek (KDU-ČSL) dostal do kompetence školství, Václav Božek (ČSSD) regionální rozvoj, cestovní ruch a vědu, Ivo Polák (ČSSD) životní prostředí, zemědělství a venkov a poslední z náměstků Václav Horák (KDU-ČSL) dopravu a energetiku.

Řadovými radními zůstali z ČSSD Zdeněk Pavlík (doprava a dopravní majetek), Oldřich Ryšavý (zdravotnictví) a Jiří Altman (sociální oblast). Z KDU-ČSL se jimi stali Marie Cacková (rodinná politika, legislativa), Pavel Balík (kultura) a David Macek (územní plánování). Mackovo místo měl původně zastávat bývalý poslanec Libor Ambrozek, pro nějž se počítalo s pozicí náměstka. Nominace se ale vzdal kvůli zneužívání poslaneckých náhrad, za které si postavil dům.

Koaliční smlouva obsahuje konkrétní soupis akcí, které zástupci obou stran chtějí do konce roku na kraji stihnout. V plánu je například devět silničních staveb, stavba nového operačního střediska záchranné služby u Fakultní nemocnice Brno v Bohunicích, dokončení výstavby zahradnické školy v Rajradu u Brna i podpora Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC). Součástí smlouvy je i systém spolupodepisování. „Radní dosáhne koaliční dohody předtím, než materiál předloží,“ řekl k tomu Hašek.

Podpis dohody
Zdroj: ČT24