Vondra chce novou vizi armády, v přípravném týmu je i Pánek a Marhoul

Praha - Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) dnes ustavil patnáctičlennou skupinu, která má připravit takzvanou bílou knihu, tedy vizi vývoje armády v příštích 10 až 15 letech. Tým povede někdejší ministr obrany a náměstek generálního tajemníka NATO Jiří Šedivý. Kromě vojáků jsou v něm i zástupci nevládních organizací jako Transparency International a Člověk v tísni. Dokument by měl být hotov příští rok na jaře, aby se údaje z bílé knihy mohly využít při práci na rozpočtu pro rok 2012.

„Mnozí lidé už jsou, pokud jde o armádu a ty opakované pokusy reformovat, poněkud unaveni,“ připustil Vondra. Cílem vize je nalézt rovnováhu mezi ambicemi armády a jejími úkoly danými ústavou. Jednotlivé expertní týmy, které by měly být složeny z vojáků i civilistů, budou společně s podklady připravovat i podrobné plány uvedení navrhovaných změn v život. Kromě Šedivého, který si na tuto práci musel vzít v NATO dovolenou, v patnáctičlenné skupině zasedne například exministr obrany Luboš Dobrovský, nový šéf Vondrových poradců a novinář František Šulc, první zástupce náčelníka generálního štábu Miroslav Žižka, filmový režisér Václav Marhoul, ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek nebo někdejší náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

„Naši činnost bude provázet celá řada konzultací s různými odborníky v dalších oblastech, proces by měl být otevřený i dovnitř resortu,“ řekl Šedivý. Pomoci k tomu má i speciální sekce na webu ministerstva. Problémem předchozích koncepcí totiž bylo i to, že nebyly dostatečně prodiskutovány „zejména s těmi, kterých se týkají“. „Nemůžeme si už dovolit selhání,“ zdůraznil ministr, který prý nepřipustí, aby si armáda kladla nepřiměřené ambice. Například reforma někdejšího ministra obrany Jaroslava Tvrdíka (ČSSD) byla podle něj „příliš ambiciózní“ a narazila právě na finanční limity. Vondra by přitom chtěl armádní rozpočet ve střednědobém horizontu stabilizovat na 4,5 až pěti procentech výdajů státního rozpočtu.

Vondra: Jsme na dně, dál to nejde redukovat

Armáda za dva roky přichází z rozpočtu o 12,5 miliardy korun. „S tím musí být konec, jsme na dně, dál to nejde redukovat. Proto také chci, aby byla k dispozici střednědobá vize,“ uvedl ministr. Podle něj musí přestat situace z posledních dvou let, kdy „ministerstvo obrany bylo jako záložní fond, pojišťovna, kam se hrábne a seberou se prostředky“. Cílem týmu není snižovat ambice armády pro úkoly vnitřní i zahraniční, proto bude hledat i řadu úspor, které se podle Šedivého mohou dotknout celé řady zaměstnanců resortu.

Jednou z ambicí autorů budoucí bílé knihy je nejen zachování, ale do budoucna i mírné navýšení schopností armády operovat v zahraničí. „Je to v souladu s doporučeními NATO,“ vysvětlil Šedivý. I Vondra zdůraznil, že „cesta do budoucnosti musí být směrem k větší nasaditelnosti našich sil v zahraničí“. Čeští vojáci se podle něj v tomto směru nemají za co stydět, „ale svaly je stále třeba zlepšovat“. Zároveň však nesmí být budoucností armády, že „by měla být nějakou cizineckou legií“, řekl.