V srpnu zemřelo na silnicích 62 lidí, nejméně za 21 let

Praha - V srpnu zemřelo na českých silnicích 62 lidí, uvádějí to předběžné policejní statistiky. Přestože jde o tragické údaje, je to za posledních 21 let nejmíň mrtvých v tomto prázdninovém měsíci. Na dnešní tiskové konferenci to novinářům řekl šéf dopravní policie Leoš Tržil. Loni v srpnu evidovali policisté 75 obětí. Zatím nejméně mrtvých bylo na silnicích v srpnu roku 2006, a to 73. Nejvíce, 148, jich bylo v osmém měsíci roku 1993.

Za oba prázdninové měsíce zatím zemřelo na silnicích 164 lidí, tedy o 14 více než loni. Loňské prázdniny byly s počtem 150 obětí nejméně tragické za posledních deset let. Předloni zaplatilo za prázdninové nehody životem 204 lidí, v roce 2007 vystoupal počet mrtvých až na 222 a v roce 2006 statistiky uvádějí 152 obětí dopravních nehod. V posledních deseti letech byly prázdniny nejtragičtější v roce 2003, kdy při dopravních nehodách zemřelo 286 lidí. Od 25. června do 29. srpna se stalo přes 13 tisíc nehod, což je nárůst o 483 oproti loňskému roku.

První prázdninový měsíc letos na silnicích zahynulo 104 lidí. Příčinu smutné bilance, k níž přispěly především kolize z prvních červencových dnů, experti nedokážou přesně pojmenovat. Na počtu nehod se zřejmě velkou měrou podepsalo horké počasí, které v červenci panovalo. Podle odborníků je řidič ve vedru unavený, špatně se soustředí, zhoršují se jeho reakce, je nepřesný a pomalý.

Vysokým počtem nehod o prázdninách a celkovou problematikou dopravy se začala zabývat i expertní komise vedená poslancem a dopravním expertem Stanislavem Humlem (VV), která vznikla ve spolupráci ministerstev dopravy a vnitra.

Tisková konference se také věnovala počtu usmrcených dětí na českých silnicí v době prázdnin. Těch bylo celkem 11, z toho 4 zemřely jako spolucestující v autě, 5 jako chodci, jedno jako cyklista a jedno dokonce jako řidič osobního auta.