Česko možná uzavře další ambasády

Praha – Kvůli škrtům v rozpočtu bude muset ministerstvo zahraničí propustit zhruba 250 zaměstnanců a možná se nevyhne ani uzavírání dalších zastupitelských úřadů. Uvedl to šéf resortu Karel Schwarzenberg (TOP 09) při setkání s velvyslanci. Teprve nedávno přitom vláda rozhodla o zrušení ambasád v Kongu, Venezuele, Keni, Jemenu, Kostarice a také generálního konzulátu v indické Bombaji.

Plán hospodaření české diplomacie s omezenými zdroji bude mít Černínský palác hotov v polovině září. Schwarzenberg také podotkl, že nechce spěchat s případným prodejem nemovitostí v majetku ministerstva. V této souvislosti se už dříve hovořilo třeba o prodeji zámku Štiřín. Také premiér Petr Nečas (ODS) na setkání uvedl, že by nebyl proti prodeji majetku, který státu nic nepřináší. 

Premiér Petr Nečas:

„Zahraniční politika musí být konzistentní, Česká republika musí být čitelný a spolehlivý partner.“

V projevu k diplomatům Nečas uvedl, že pro zahraniční politiku Česka jsou klíčové euroatlantická vazba, aktivita státu v EU a NATO. Zdůraznil také, že chce dbát na prosazování ekonomických zájmů země a navázat na prosazování lidských práv ve světě.

Nečas také diplomaty upozornil, že bude zřejmě nejméně cestujícím premiérem, protože bude klást důraz na domácí reformy. Neznamená to ale podle něj, že evropská a zahraniční politika nebude v popředí.

Čeští velvyslanci se dnes sešli v Černínském paláci v Praze na pravidelné výroční diplomatické poradě. Diskutovat budou až do pátku např. o směřování české zahraniční politiky v příštím roce, ve středu velvyslance přijme prezident Václav Klaus.