Demonstraci policistů podpoří i zdravotníci a lidé ze školství

Praha - Demonstrace policistů a hasičů proti vládním úsporám, která se uskuteční 21. září v Praze, se zúčastní i zdravotníci, civilní zaměstnanci armády a pracovníci ve školství, zejména školníci a kuchařky. Odbory očekávají, že nepedagogy přijdou podpořit i učitelé, kteří by jako jediní státní zaměstnanci měli dostat přidáno. Už dříve přislíbili účast vojáci. Ministr obrany Alexandr Vondra ale dnes řekl, že nevidí žádný důvod k tomu, aby vojáci v září demonstrovali. Podle náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka by měli zachovat chladnou hlavu a nepodléhat panice, protože nic ještě není definitivně rozhodnuto. Stínový ministr obrany Petr Hulinský (ČSSD) naopak uvedl, že demonstrace je potřebným a odpovědným gestem příslušníků armády proti vládě „tupých rozpočtových škrtů“.

Školští odboráři na dnešním mimořádném jednání vyzvali zaměstnance ve školství, aby se k demonstraci připojili. „Jsou připraveny změny tarifních platů, které by pro vás znamenaly jejich snížení, a to v horších variantách až o tisíce korun měsíčně,“ uvedli dnes ve svém otevřeném dopise nepedagogickým pracovníkům. Odbory očekávají, že nepedagogy přijdou podpořit i učitelé, kteří by jako jediný státní zaměstnanci měli dostat přidáno. Předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství František Dobšík ale upozornil, že škrty by se mohly dotknout i jich. Jedna z variant návrhu ministerstva totiž počítá s tím, že po 15 letech praxe by se tarifní plat zastavil na 20 770 korunách. O všem chtějí odboráři ještě jednat s ministrem školství.

Alexandr Vondra: „Nevidím žádný důvod k tomu, aby vojáci demonstrovali. Já i celé vedení tohoto resortu děláme všechny kroky pro to, abychom pro vojáky našli co nejlepší řešení, aby nenastala destabilizace v ozbrojených silách a aby nedošlo k nějakým hromadným odchodům.“

Petr Hulinský: „Pokud bych byl ministrem obrany, proti kterému se zvedne v novodobé historii zcela ojedinělá vlna nedůvěry řadových příslušníků armády, okamžitě bych podal demisi.“

Policisté považují plánované úspory ministerstva za neuvážené. Škrty spolu s dalšími opatřeními podle nich mohou bezprostředně ohrozit bezpečnost občanů. Vnitro by mělo příští rok ušetřit 8,3 miliardy korun. Také obrana musí ušetřit deset procent na platech, stejnou částku na provozních a pět procent na investičních výdajích. Základní plat vojáka už tak možná neporoste s počtem odpracovaných let, zvýšila by se i horní hranice osobního ohodnocení. Podle druhé možnosti by nařízení snížilo hranici let práce, po kterou mzda stoupá. Ještě letos ministerstvo zruší 350 tabulkových míst pro vojáky a dá výpověď 700 občanským pracovníkům.

Odboráři: Nejzkušenější sestry můžou přijít až o 9600 korun měsíčně

Škrty se nelíbí ani zdravotníkům, i jejich odbory jsou připravené vyhlásit stávkovou pohotovost. Zdravotničtí odboráři například předpovídají, že snížení platů nejzkušenějších sester může představovat až 9600 korun měsíčně a až o 12 tisíc korun by podle jednoho z návrhů přišli i někteří lékaři s nejdelší praxí.

Stát chce příští rok ušetřit zhruba až 21 miliard korun změnou tabulek platových tarifů a snížením základních mezd státních zaměstnanců o desetinu. Ministerstvo práce také navrhlo snížit o pět procent platy ústavních činitelů. Pokud vláda úpravy tarifů schválí, budou se týkat asi 400 ze 700 tisíc státních zaměstnanců. Stát chystá i změny v zákoníku práce - mimo jiné zkrácení výpovědní lhůty či úpravu vyplácené podpory v nezaměstnanosti. Všechna chystaná opatření mají podle koalice zastavit další zadlužování státu a zpružnit trh práce.