Klaus znovu pochválil Lotyšsko za to, jak si poradilo s krizí

Praha – Prezident Václav Klaus po setkání se svým lotyšským protějškem Valdisem Zatlersem ocenil, jak se pobaltská republika vyrovnala s dopady hospodářské krize. Česká veřejnost podle něj velmi oceňuje, jak se pobaltská země uměla vyrovnat s těžkou krizí. „Myslím, že v tomto smyslu by Lotyši mohli být příkladem pro celou řadu jiných evropských zemí, které se s tím tak dobře vyrovnat neuměly,“ poznamenal. Oba prezidenti také zdůraznili, že mají Česko a Lotyšsko velmi dobré a intenzivní vztahy.

Klaus chválil Lotyšsko už při květnové návštěvě v Rize, země prý dokázala na vážné ekonomické problémy reagovat tím, že si bez problémů utáhla opasky. Globální hospodářská krize zasáhla Lotyšsko nejvíc ze všech zemí EU. Loni zaznamenala jeho ekonomika pokles o 18 procent, nezaměstnanost se vyšplhala přes dvacet procent a platy klesly až o 30 procent. Klaus dával Lotyšsko do kontrastu s Řeckem, kde vyvolala úsporná opatření vlády vyhrocené protesty veřejnosti. 

Sporným bodem ve vzájemných vztazích ale nadále zůstává půjčka, kterou Lotyšsku slíbilo Česko v rámci mezinárodní pomoci. Mělo jít až o 200 milionů eur (přes pět miliard korun), obě země ale dosud nedohodly podmínky vyplacení pomoci a české ministerstvo financí teď tvrdí, že už Lotyšsko peníze nepotřebuje. Pokud by to ale fiskální situace Lotyšska v příštím roce vyžadovala, bude Česko jednat o vhodné formě pomoci, ale za nových podmínek. 

Klaus přitom v květnu v Lotyšsku řekl, že ministerstva financí obou zemí dohodnou v brzké době vyplacení alespoň poloviny půjčky a o zbytku se bude dále jednat. Podle lotyšského prezidenta a vládních představitelů zažila země nejtěžší období krize loni. Letos už se lotyšská ekonomika začala pomalu zvedat. Zatlers dnes v Praze řekl, že termín „postkrizová situace“ dobře popisuje nynější stav lotyšské ekonomiky.

Zatlers se v Česku zdrží do úterý. Na programu má také setkání s pražským primátorem Pavlem Bémem a předsedkyní sněmovny Miroslavou Němcovou. Na státní návštěvě ho doprovází jeho manželka. V úterý si lotyšský prezidentský pár prohlédne zámek v Lánech.