V Omlenicích někdo ukradl bronzové desky z hromadného hrobu

Omlenice - Od hromadného hrobu v obci Omlenice na Českokrumlovsku zmizely v rozmezí tří týdnů dvě pamětní desky z bronzu. Po zlodějích pátrá českokrumlovská policie. Pamětní desky připomínaly 63 obětí transportu ze druhé světové války z koncentračního tábora Osvětim do Mauthausenu.

„Nejprve se ztratila deska o rozměrech 63 na 39 centimetrů. A teď k ní přibyla i druhá, která byla o trochu menší,“ řekl starosta Omlenic Karel Holub. Na jedné bronzové desce byl obraz vězně z koncentračního tábora. Na druhé zase nápis připomínající hrůzy druhé světové války. „Nedokážu přesně vyčíslit škodu. Pokud bychom se bavili jen o ceně bronzu, půjde řádově o tisíce korun. Ale k deskám by se spíš mělo přistupovat jako k uměleckým kusům,“ uvedl Holub.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Hromadný hrob v Omlenicích vznikl po druhé světové válce. Připomíná oběti transportu mezi tábory v polské Osvětimí a rakouským Mauthausenem z 25. a 26. ledna 1945. Tehdy jen na trase mezi Kaplicí a Dolním Dvořištěm zemřelo 117 vězňů. Většinou zahynuli na následky mrazu, vyčerpání nebo hladem, někteří byli zastřeleni při pokusu o útěk.

„Skutečně netušíme, jaký motiv ty zloděje k činu vedl. Ani to nedokážu pochopit,“ řekl Holub. Podle jeho odhadů každá z desek vážila několik kilogramů. Pokud zloději sebrali pamětní tabule za účelem zisku, ve výkupu sběrných surovin asi příliš neuspějí. „Za jeden kilogram bronzu dáváme v rozmezí od 80 do 100 korun. Záleží na kvalitě dané slitiny,“ řekl Tomáš Dáňa ze sběrných surovin Cottex trade v Českých Budějovicích.