Pražská ODS by podle Nečase neměla dále tajit kandidáta na primátora

Praha – Pražská ODS by měla vybrat svého kandidáta na primátora co nejdříve, po jednání výkonné rady to uvedl předseda občanských demokratů Petr Nečas. Tento názor je prý dominantní v grémiu i v širším vedení strany. Pražská ODS už dříve představila sedm lídrů, z nichž každý má na starosti určitou část programu. Lídra na primátora chce ale představit až 28. září. Právě situací v pražské ODS se zabývala výkonná rada strany, žádné stanovisko ale nepřijala.

Rozhodnutí o hlavním lídrovi je sice podle Nečase v kompetenci pražské organizace, vedení strany o tom ale ještě bude chtít jednat. Už teď je každopádně jasné, že ODS oficiálně zahájí volební kampaň před podzimními senátními a komunálními volbami 3. září v Praze společnou akcí komunálních a senátních kandidátů.   

Výkonná rada jednala o přípravě komunálních a senátních voleb v celé republice, největší rozpaky ale budí právě kondice pražské ODS, které hrozí, že po letech ztratí své dominantní postavení v hlavním městě. Zatímco největší konkurenti už své kandidáty oznámili, a především jméno lídra TOP 09 Zdeňka Tůmy budí pozornost, pražská ODS jméno svého kandidáta na primátora dále tají. Mezi sedmičku lídrů však dodatečně zařadila bývalého hokejového brankáře Petra Břízu a zpěváka Jana Kalouska, což u některých komentátorů vyvolalo spíše úsměv. 

Tisková konference po jednání výkonné rady ODS (zdroj: ČT24)

Šéf pražské ODS Boris Šťastný:

„Já osobně věřím v maximální zapojení Petra Nečase a vedení ODS do předvolební kampaně v Praze, protože volby v Praze jsou a budou i o celé ODS. Jsme v předvolební kampani a takto to je třeba i brát.“

Podle členky pražské ODS Alexandry Udženije, která se jednání výkonné rady také zúčastnila, se zástupci Prahy proti kritice ostře ohradili. Nečas nicméně na kritice trval. Šéf pražské ODS Boris Šťastný diplomaticky uvedl, že jeho organizace drží strategii, kterou zveřejnila už dříve. Nečas i Šťastný se sejdou na schůzce, kde si chtějí předvolební spory vyříkat. Na této schůzce by se také Nečas měl dozvědět jméno lídra na primátora. Její termín ale ještě není znám.

Premiér Nečas v tisku pražské občanské demokraty varoval, že pokud nezmění styl práce, mohli by pro ně podzimní komunální volby skončit neúspěchem. Někteří lidé z ODS podle médií varují před „odstřižením“ špiček strany od pražské organizace.