Soud potvrdil: „Král pytláků“ není pytlák, ale sběratel

Brno – Krajský soud potvrdil nevinu pro Josefa Konečného, který bývá označován za „krále pytláků“. V jeho domě se totiž našlo přes tisíc loveckých trofejí. U soudu mu hrozilo až pět let vězení právě za pytláctví. Konečný se ale celou dobu hájil tím, že je vášnivý sběratel, a státní zastupitelství nesehnalo dostatek důkazů, aby tuto verzi vyvrátilo. Konečného už jednou zprostil viny okresní soud Brno-venkov.

Celý případ vypukl před pěti lety, když byl konečný zatčen poprvé. Po hádce s manželkou se totiž opil a začal střílet na ulici, naštěstí nikoho nezranil. Soud ho za to poslal na tři roky do vězení, po polovině trestu mu byl zbytek prominut. Zdánlivě jednoduchý případ přerostl ve velkou kauzu poté, co se v jeho domě v Ořechově našly stovky loveckých trofejí za asi deset milionů korun. Zatímco policie tvrdila, že je muž pytlák, zadržený se hájil tím, že je jen vášnivý sběratel. U procesu mu to pak potvrdil jeho otec a další tři svědci. 

Kolekci loveckých trofejí už má pět let ve svém skladu policie. Konečný proto doufá, že už ji brzy dostane zpět. „Byl bych rád, kdyby byla někde v budoucnu trvale vystavena. Několik nabídek v tomto směru jsem již dostal,“ uvedl Konečný. Jeho sbírka trofejí je pastvou pro oko pro každého myslivce. Jen pro srovnání: jednu z největších sbírek trofejí na Moravě má zámek v Kunštátě na Blanensku. Tvoří ji 200 kusů paroží, což je jen zlomek unikátní sbírky Konečného. Při domovní prohlídce se u něj našlo 1358 srnčích, jeleních a dančích trofejí.

Jeden z největších pytláků v Čechách Josef Konečný měl v domě přes 1300 loveckých trofejí.
Zdroj: ČT24