Nemyslíš - zaplatíš. Nezaplatíš - neřídíš

Praha - Řidiči, kteří nezaplatí pokutu, by mohli v budoucnu přijít o řidičský průkaz. Ředitel dopravní policie Leoš Tržil takto navrhuje bojovat proti těm, kdo se vyhýbají trestům. Podobná praxe platí na Slovensku nebo v Rakousku a je podle něho úspěšná. Píší o tom Hospodářské noviny. Podle návrhu by policie v extrémním případě mohla dokonce zadržet i auto potrestaného řidiče.

„Pokud by řidiči nezaplatili do určité doby, dostali by zákaz řízení,“ uvedl pro Hospodářské noviny Tržil. V praxi by to mohlo fungovat tak, že řidiči, který na místě odmítne zaplatit pokutu, odebere policie řidičský průkaz a vydá mu pouze dočasné potvrzení. Pokud by do stanovené doby nezaplatil, řidičák by mu propadl. V Rakousku tento systém dotáhli ještě dál – řidiči, který nezaplatí, může policie odebrat věci v hodnotě pokuty – např. autorádio.

Řidičům, kteří spáchali obzvlášť nebezpečný přestupek, by policie podle návrhu šéfa dopravní policie mohla zabavovat i auta. Důvodem je podle Tržila to, že pokulhává vymahatelnost práva v silničním provozu. „Je to ale spíše krajní řešení,“ dodává.

Změnit by se mohl i systém trestných bodů

„Řidiči si zvykli, že se jim čas od času podaří uniknout trestu,“ vysvětluje Tržil své návrhy. Mezi ty dále patří i přehodnocování bodového systému. Trestné body by totiž řidiči měli dostávat pouze za přestupky, které ohrožují ostatní, nikoli třeba za nerozsvícená světla přes den. Tržil chce také, aby se změnil systém výuky v autoškolách. Požaduje, aby řidičští uchazeči měli více praktických jízd na úkor teorie.

Zda se tyto nápady nakonec zrealizují, není vůbec jisté. Nejdřív by je musel ministr přetavit v návrh zákona a ten by pak musela schválit sněmovna.

Vydáno pod